Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc în Brazilia: Președintele Jair Bolsonaro le-a cerut brazilienilor să meargă să filmeze în spitale

Jair Bolsonaro

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a provocat un val de indignare după ce a cerut joi seară populaţiei să meargă să filmeze în spitale pentru a verifica gradul de ocupare, în plină pandemie de COVID-19, relatează AFP.

"Ar fi bine să mergeţi la un spital din apropiere (...) şi să găsiţi un mijloc de a intra pentru a filma", a declarat şeful statului în timpul transmisiunii sale săptămânale în direct pe Facebook.

Citește și: Șoc total! Dana Budeanu este vizată de un dosar penal. Procurorii știu doar fapta, nu și autorul

"Mulţi oameni o fac deja, dar este nevoie de şi mai mulţi, pentru a arăta dacă paturile sunt ocupate sau nu", a adăugat el, explicând că înregistrările video publicate pe reţelele sociale vor fi "filtrate", apoi analizate de poliţie sau de serviciile de informaţii.

"Potrivit informaţiilor mele, mă înşel poate, practic nimeni nu şi-a pierdut viaţa din lipsa unui aparat de ventilaţie mecanică sau a unui pat la terapie intensivă", a spus preşedintele de extremă dreapta.

Citește și: Guvernul Orban, o nouă lovitură! Revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură. Cum sunt afectate autoritățile locale

De la începutul pandemiei, cifrele oficiale au indicat în anumite momente o ocupare de peste 95% a paturilor de la terapie intensivă în numeroase state, chiar dacă această rată a scăzut în ultimele zile la Rio de Janeiro şi Sao Paulo, unde a început o redeschidere graduală a magazinelor.

"Dacă Bolsonaro ar fi la înălţimea funcţiei sale, dacă nu ar fi atât de disperat, ar şti că nu este nevoie să trimită oamenii să invadeze spitalele (...) Dacă vrea să viziteze spitalele noastre, i le voi arăta eu însumi", a reacţionat, pe Twitter, Flavio Dino, guvernator al statului Maranhao (nord-est).

Citește și: Nelu Tătaru, reacție furibundă: ‘Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, declarată, decretată sau nu’

Preşedintele Braziliei nu a mers niciodată să-i vadă pe bolnavi sau pe medici în spitale de la începutul crizei, la sfârşitul lui februarie.

"Când Jair Bolsonaro le cere susţinătorilor săi să invadeze spitalele sub pretextul de a filma paturile, el pune vieţi în pericol cu impunitate", a afirmat şi deputatul de stânga Paulo Fernando dos Santos.

Citește și: Orban: ‘Măștile trebuie purtate, în mod obligatoriu; iar dacă cineva nu poartă mască poate fi amendat’

Curbele pandemiei sunt în plină creştere în Brazilia, care a depăşit pragurile de 40.000 de morţi şi 800.000 de contaminări.

Jair Bolsonaro este angajat într-o dispută cu guvernatorii statelor care au luat măsuri de restricţie, militând pentru reluarea activităţilor economice în numele păstrării locurilor de muncă.

Citește și: Revoltă în sistemul medical! Acuzații grave din partea medicilor de familie: cheltuieli nedecontate de stat de până la 1.500 de euro

Săptămâna trecută, guvernul a fost foarte criticat pentru că a difuzat bilanţuri oficiale trunchiate privind decesele şi cazurile confirmate de COVID-19.

Ministerul Sănătăţii a dat înapoi în cele din urmă marţi, după ce un judecător al Curţii Supreme a ordonat publicarea statisticilor despre pandemie în integralitatea lor.

Citește și: Șoc total! Dana Budeanu este vizată de un dosar penal. Procurorii știu doar fapta, nu și autorul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.