Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC în lumea presei: jurnalist egiptean, condamnat la 10 de ani de închisoare. Acuzații de înaltă trădare

Jurnalistul şi cercetătorul specialist în mişcarea jihadistă din Sinai, Ismail Alexandrani, a fost condamnat la zece ani de închisoare de un tribunal militar egiptean, a anunţat marţi avocatul său, informează miercuri France Presse.

Citește și: Dezvăluiri BOMBĂ - Mircea Negulescu cutremură DNA: Denunț împotriva Laurei Codruța Kovesi / SURSE

Alexandrani, arestat în noiembrie 2015, este acuzat că face parte din Frăţia Musulmană, confreria panislamică declarată organizaţie teroristă de Egipt în 2013, precum şi de publicarea de secrete militare, a explicat Tarek Abdel Aal. 

El este de asemenea acuzat de difuzarea unor informaţii ce ar putea submina securitatea naţională în interviurile şi articolele sale, a adăugat avocatul, asigurând de asemenea că va face apel. 

Arestat în urmă cu doi ani şi jumătate la întoarcerea sa de la Berlin pe aeroportul din Hurghada, staţiune de la malul Mării Roşii, el este de atunci ţinut în detenţie provizorie. 

Specialist mai ales în problema jihadistă din nordul Sinaiului, unde forţele de securitate luptă împotriva unui insurecţii conduse de gruparea Stat Islamic, Alexandrani s-a dus în Germania pentru a ţine cursuri privind situaţia din Egipt, potrivit soţiei sale Khadija Gaafar. 

El este de asemenea cunoscut pentru scrierile sale împotriva regimului şi criticile sale la adresa rolului armatei în politică. 

Revista franceză "Orient XXI", la care contribuie, a confirmat sentinţa. La sfârşitul anului 2017, ONG-ul Reporteri fără Frontiere a cerut eliberarea sa "necondiţionată". 

Acest verdict "ilustrează represaliile vicioase ale guvernului împotriva jurnaliştilor care abordează probleme sensibile", a estimat directoarea pentru Orientul Mijlociu de la Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson. 

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi de instituirea unui regim represiv nu numai împotriva islamiştilor, dar şi treptat contra oricărei forme de disidenţă. 

Al-Sissi a fost ales în 2014, la un an după ce a condus lovitura de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în funcţia de şef al statului în martie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.