Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc la Polul Sud: un aisberg cât Parisul sau Londra s-a desprins din Antarctica

Profimedia Images
aisberg A-68-a

Un aisberg de mărimea oraşelor Paris sau Londra s-a desprins din Antarctica, nu departe de o staţie de cercetare britanică care se temea de mult de evenimente de acest gen în zonă, au declarat oameni de ştiinţă britanici, relatează AFP, informează Agerpres.

Blocul de gheaţă, care măsoară aproape 1.270 de kilometri pătraţi, s-a desprins de restul banchizei vineri dimineaţă, potrivit datelor colectate de instrumentele britanice instalate în apropierea staţiei.

Nicio viaţă umană nu este ameninţată, întrucât cele 12 persoane care au lucrat până acum la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona de ruptură, au fost evacuate la mijlocul lunii februarie cu avionul, se arată într-un comunicat al British Antarctic Survey (BAS), organizaţie de cercetare a zonelor polare care exploatează locul.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

"Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă de platforma de gheaţă Brunt", a declarat Jane Francis, directoarea BAS, ale cărei echipe monitorizează "zilnic" zona printr-o "reţea automatizată de instrumente GPS de înaltă precizie instalate în jurul staţiei".

Aceste date, trimise apoi la Universitatea Cambridge pentru analiză, au permis declanşarea vineri a alertei fără prezenţa vreunei persoane la staţie.

În 2017, BAS a decis să reducă prezenţa la această staţie construită în 2012 şi să o mute câţiva kilometri, temându-se că va ajunge în calea unui aisberg în derivă, în urma topirii gheţii.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

O "decizie înţeleaptă", a declarat Simon Garrod, director de operaţiuni al BAS. "Sarcina noastră este acum de a monitoriza îndeaproape situaţia şi de a evalua orice potenţial impact al acestei desprinderi asupra platoului de gheaţă rămas", a adăugat el.

Mai multe scenarii sunt de acum posibile pentru lunile următoare: "fie aisbergul se va îndepărta, fie va eşua, fie va rămâne" în apropiere, a spus Jane Francis. Echipele nu se vor întoarce în curând deoarece staţia rămâne închisă pentru restul iernii arctice, a mai spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.