Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc pe Bursă! Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după procesul 'Roșia Montană'; toți acționarii au sărăcit!

energynomics.ro
gabriel resources

Acțiunile companiei Gabriel Resources (simbol bursier GBU), deținătoarea proiectului Roșia Montană, au suferit o prăbușire totală pe Bursa de Valori din Toronto, apoi pe cea din București, după pierderea procesului 'Roșia Montană' cu România. Toți acționarii au sărăcit, aproximativ 850 de milioane de dolari „s-au evaporat“ de vineri până acum.

Preţul titlurilor companiei româneşti de brokeraj şi asset management BRK Financial Group, listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a dezvăluit pieţei că deţine acţiuni şi drepturi de subscriere la Gabriel Resources chiar înainte de pronunţarea deciziei din dosarul arbitral internaţional Roşia Montană, declanşând astfel o frenezie la cumpărare ce a urcat cotaţia BRK cu 14,66% la finalul săptămânii trecute, când aşteptările stimulate de autorităţi erau ca statul român să fie obligat la despăgubiri de miliarde de dolari, s-a prăbuşit în deschiderea sesiunii de tranzacţionare de astăzi de la BVB, după anunţul victoriei de etapă a României în arbitraj, de natură să scadă valoarea deţinerii BRK la acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, relatează Profit.ro.

Șoc pe Bursă! Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit, toți acționarii au sărăcit

 

Acţiunile BRK Financial Group s-au depreciat cu 14,75% în deschidere, la 0,13 lei/titlu. Ulterior, scăderea s-a redus la 13,44%, iar apoi la 12,13%. UPDATE La 11:42, deprecierea era de 13,77%, la 0,1315 lei/acţiune. La 13.35, cotaţia era în scădere cu 14,10%, potrivit News.ro.

Vineri, acţiunile companiei crescuseră cu nu mai puţin de 14,66%, la 0,1525 lei/titlu, în urma a 400 de tranzacţii, în valoare totală de peste 1,1 milioane lei, ce duseseră capitalizarea BRK Financial Group la peste 51 milioane lei, transmite Profit.ro.

BRK divulgase în ziua respectivă, în jurul orei 15, că deţine peste 1,2 milioane de acţiuni Gabriel Resources, plus alte peste 2 milioane de drepturi de subscriere. Anunţul a fost făcut cu câteva ore înainte de decizia arbitrală Roşia Montană, la acel moment aşteptarea publicului, alimentată de declaraţii oficiale ale guvernanţilor, fiind că ţării îi va fi impusă plata unor despăgubiri masive, de miliarde de dolari.

Prima cădere - pe Bursa de la Toronto

 

Acțiunile companiei Gabriel Resources (GBU), deținătoarea proiectului Roșia Montană, se confruntă cu o prăbușire dramatică de 94% a prețului înaintea deschiderii ședinței de tranzacționare de luni la Bursa de Valori din Toronto. Această cădere drastică vine ca rezultat al unui verdict surpriză într-un proces cu România, care a fost câștigat de stat. Potrivit datelor de pe site-ul bursei, acțiunile GBU sunt cotate la doar 0,05 dolari canadieni în premarket, față de prețul de închidere de 0,87 dolari canadieni de la suspendarea tranzacțiilor joi seară. Această scădere a valorii acțiunilor a dus la o reducere semnificativă a capitalizării companiei, care acum este evaluată la 45 milioane dolari, în jos cu 856 milioane dolari față de evaluarea anterioară.

Gabriel Resources, compania minieră canadiană care a pierdut vineri procesul de arbitraj împotriva României, după ce aceasta a blocat un proiect de exploatare auriferă într-un sit recunoscut în prezent de UNESCO, a anunțat Bucureștiul, citat de AFP.

Firma canadiană Gabriel Resources ceruse despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari (6,1 miliarde de euro) de la guvernul român pentru că a oprit proiectul de exploatare în apropiere de satul Roșia Montană din Carpați, unde se află galerii miniere romane vechi de 2.000 de ani, pe care UNESCO le-a adăugat în 2021 pe lista patrimoniului mondial.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.