Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC pe piețele financiare: Banca centrala a Japoniei introduce dobânda negativă

dobanda

Banca Japoniei (BOJ) a luat prin surprindere pietele financiare dupa ce a anuntat vineri instaurarea unei dobanzi negative, in incercarea de a relansa inflatia si o economie care bate pasul pe loc, o masura exceptionala, dar justificata de turbulentele actuale de pe piete, scrie AFP.

Vezi și: Mișcarea subterană care aruncă în aer Justiția

Pe bursa din Tokyo, acest anunt a determinat o apreciere imediata a indicelui Nikkei cu pana la 3,5%. Acesta a inchis sedinta in crestere cu 2,80%. Si yenul s-a depreciat, dolarul apreciindu-se la 120,40 yeni, fata de 118,90 yeni inainte de anunta. 

BoJ a fixat o rata a dobanzii de -0,1% pentru depozitele pe 24 de ore, un instrument care penalizeaza bancile care isi plaseaza penalitatile in seifurile sale, in loc sa ofere credite. Teoretic, reducerea dobanzii sub zero ar trebui sa stimuleze creditul si, deci, activitatea economica.

Aceasta masura, adoptata cu 5 voturi impotriva a 4, va intra in vigoare in 16 februarie si ar putea fi amplificata "daca va fi necesar", a precizat institutia.

In iunie 2014, Banca Centrala Europeana a devenit prima banca centrala din lume care a trecut la dobanzi negative, imitand politica urmata de alte banci centrale de talie mai mica, precum Danemarca sau Elvetia.

Comitetul de politica monetara a BOJ a reconfirmat programul de rascumparare de active in valoare de 80.000 de miliarde de yuani pe an (circa 600 de miliarde de euro), care a ramas neschimbat de la finele lui octombrie 2014.

Vezi și: Cine sunt favoriții la Primăria Capitalei și primăriile de sector/ ANALIZA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.