Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ocaua mică și ocaua mare la Primăria Capitalei: Dacă nu ești din București, plătești de 10 ori mai mult pe parcare

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prin care a solicitat instanței anularea hotărârii discriminatorie privind plata locurilor de parcare de reședință.

În luna martie a acestui an, CGMB a votat un nou regulament pentru parcările publice din București, accesibile pentru toată lumea în baza unui tarif orar unic de 5 lei. În plus, s-a stabilit eliberarea abonamentelor nenominale pentru riverani, în cuantum de 50 de lei pe lună. Deși este considerat riveran persoana care are domiciliul sau reședința în zona parcării pentru care solicită abonamentul, Compania Municipală de Parking condiționează eliberarea abonamentului cu statut de riveran de înmatricularea autoturismului în București.

Practic, persoanele care au domiciliul în provincie (și deci și autoturismul acestora este înmatriculat în provincie) însă au reședința valabilă în Mun. București sunt discriminate față de persoanele care au înmatriculate autoturismele în București. Cel puțin asta prevede hotărârea CGMB nr. 705/2022.

FACIAS a contactat însă Compania Municipală Parking București, iar, într-un final, reprezentanții au precizat că se pot acorda abonamente de parcare și pentru personale care nu au înmatriculate mașinile în Capitală însă numai cu plata sumei de 500 de lei pe luna. Practic, de 10 ori mai mare decât tariful de bază stabilit pentru cei cu mașini înmatriculate în București. FACIAS consideră că această situație este discriminatorie și a chemat în judecată CGMB pentru a-i obliga să corecteze, printr-o hotărâre de consiliu, acest abuz!

Același oraș, reguli diferite

Dacă Municipalitatea condiționează acordarea abonamentelor de parcare de reședință de înmatricularea mașinii în București, la primăriile celor 6 sectoare, situația aceasta discriminatorie nu există. Obținerea unui loc de parcare având cerința primordială a stabilirii domiciliului sau reședinței persoanei în dreptul acelui loc, nu a orașului în care mașina este înmatriculată, cetățenii fiind nevoiți doar să prezinte dreptul de folosință al mașinii pentru care cer abonament pentru parcare.

Solicitarea FACIAS este una fermă: anularea hotărârii CGMB și acordarea abonamentelor de parcare riveranilor, indiferent de locul de înmatriculare al mașinii. Acest lucru ar însemna o egalitate pentru toți cetățenii care locuiesc în București, indiferent de locul de unde provin.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.