Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Occidentalii sunt neputincioși în fața Rusiei. Nu pot bloca petrolul rusesc pentru că `plafonarea prețului e un concept care dă bine în teorie`

TASS
Rusia petrol

Statele Unite sunt singura țară din lume care are o plafonare a prețului petrolului rusesc, o idee avansată de Washington la summitul G7. Aceasta ar presupune crearea unui nou instrument ale cărui contururi sunt încă neclare., potrivit analiștlor citați de AFP. Statele G7 caută modalități de a limita veniturile Kremlinului din resursele sale energetice vaste, atenuând în același timp impactul creșterii costurilor energetice asupra propriilor economii.

Războiul Moscovei, sancțiunile pe care acesta le-a declanșat și eforturile Occidentului de a reduce dependența de petrolul și gazele rusești au contribuit la creșterea prețurilor la hidrocarburi.

După invazia Rusiei în Ucraina în februarie, prețurile au crescut la niveluri nemaiîntâlnite de la criza financiară din 2008. Cu toate acestea, mulți cumpărători occidentali au renunțat la petrolul rusesc în ultimele luni, ceea ce a dus la deprecierea valorii acestuia.

Dar Rusia găsește noi piețe de desfacere pentru hidrocarburile sale. În luna mai, importurile de petrol rusesc de către China au crescut cu 55% de la an la an. Luna trecută, gigantul asiatic a cumpărat aproximativ 8,42 milioane de tone de petrol din Rusia, potrivit datelor vamale chineze.

Cum ar trebui să funcționeze acest mecanism?

Aceasta ar implica formarea unui "cartel al cererii" și "impunerea unui preț maxim pentru Rusia, de exemplu 80 sau 60 de dolari pe baril", dincolo de care nu ar mai exista niciun cumpărător pentru producția rusă, explică Alexander Sandkamp, de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW).

Consecința evidentă este că plafonarea prețurilor ar funcționa doar "dacă toate țările cumpărătoare importante participă", continuă el.

Prin urmare, un acord la nivelul G7 nu ar fi suficient. Statele Unite au anunțat deja că nu mai cumpără petrol rusesc. Uniunea Europeană s-a angajat să facă acest lucru în termen de șase luni pentru majoritatea membrilor săi.

"Ne întrebăm dacă țări precum India și China vor fi de acord să nu mai cumpere petrol rusesc, mai ales că acesta este tranzacționat la un preț mult mai mic decât cel de pe piața mondială", a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Deocamdată, "India ajută Rusia să continue să-și vândă petrolul în ciuda sancțiunilor occidentale", a observat expertul.

"Controlul prețurilor este o idee grozavă în teorie, dar rareori funcționează în practică", a observat Neil Wilson, analist la Markets.com.

Printre căile avute în vedere se numără cele pentru transport și asigurări: de exemplu, "interzicerea armatorilor greci și a brokerilor de asigurări britanici de a oferi servicii pentru petrolul rusesc" dacă acesta este vândut peste prețul stabilit, a declarat pentru AFP expertul în energie Georg Zachmann de la centrul de reflecție Bruegel din Bruxelles.

Pe de altă parte, în cazul în care prețul este suficient de scăzut, vor fi permise serviciile de transport, întreținere și asigurare a încărcăturii, care sunt esențiale pentru exporturi.

"Acest lucru este foarte neobișnuit", spune Georg Zachmann.

Și totuși sistemul nu poate funcționa pentru că discuția de până acum a fost pur teoretică, în practică însă apar și alte necunoscute:

De exemplu, ar trebui să se stabilească care ar fi prețul de referință - prețul final plătit de ultimul client sau un alt preț intermediar.

Și aici ar fi necesar să se poată forma o alianță largă, subliniază Carsten Fritsch, citând exemplul Indiei, care "a asigurat certificarea de siguranță pentru peste 80 de nave aparținând unei filiale a companiei naționale ruse de transport maritim Sovcomflot, cu sediul în Dubai", permițând Moscovei să ocolească sancțiunile care o împiedicau să folosească organismele de certificare occidentale.

"Nu este ceva ce putem scoate din sertare ca și cum ar fi o metodă încercată și testată... este un concept nou", a comentat principalul consilier diplomatic al președintelui american, Jake Sullivan, recunoscând că, chiar dacă G7 a fost de acord cu principiul, mecanismul nu a fost încă inventat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.