Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tactica Ucrainei s-ar putea schimba. Occidentul a sfătuit Kievul să sacrifice orașul Bahmut pentru a lansa un blitzkrieg în sud

aljazeera.com
razboi-tanc

Oficiali occidentali au declarat pentru CNN că Ucraina a fost îndemnată să-și mute atenția de la luptele de uzură din Bahmut (est) către o ofensivă rapidă în sud în primăvară.

Potrivit sursei citate, Ucraina este sfătuită să adopte un nou stil de luptă adaptat echipamentelor militare trimise de aliații europeni și americani.  Trei oficiali de top ai administrației Biden, care au călătorit la Kiev săptămâna trecută, ar fi transmis administrației ucrainene ca Bahmut are o semnificație strategică mică și ar fi mai avantajos pentru ucraineni să se concentreze pe planificarea unei ofensive în sud.

Occidentul consideră că Ucraina ar trebuie să evite acest tip de bătălii de uzură, precum cel din Bahmut, și să apeleze în schimb la un stil de război mecanizat care folosește mișcări rapide și neprevăzute împotriva Rusiei.

Sutele de vehicule blindate pe care SUA și țările europene le-au furnizat Ucrainei în ultimele săptămâni, inclusiv 14 tancuri britanice, sunt menite să ajute Ucraina să facă această schimbare, au spus oficialii citați de CNN.

Un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale spune că cele două armate inamice se luptă zilnic la Bahmut pentru 100 - 400 de metri de teren, luptă în care folosesc zilnic câteva mii de cartușe de artilerie.

Convingerile lui Zelenski

Nu este clar, însă, dacă Zelenski se simte pregătit să abandoneze Bahmut. El crede că Bahmut ar oferi Ucrainei o șansă mai bună de a prelua întreaga regiune Donbas, și că dacă Rusia câștigă orașul, le va oferi trupelor Moscovei un impuls pentru a avansa mai departe spre orașele importante din est Sloviansk și Kramatorsk.

Bahmut este, de asemenea, un simbol important al rezistenței ucrainene. Zelenski a vizitat orașul chiar înainte de a călători la Washington DC în decembrie anul trecut, unde le-a spus parlamentarilor americani că „fiecare centimetru din acel pământ este înmuiat în sânge” și că „lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și libertate”.

Pe scurt, a spus un înalt oficial occidental, Bahmut „contează pentru că rușii au făcut ca acest lucru să conteze – probabil mai mult decât terenul”. Un oficial militar american și-a exprimat, de asemenea, scepticismul că Ucraina va abandona Bahmut – nu din cauza valorii sale pe câmpul de luptă, ci pentru că valoarea sa de mesaje strategice este atât de importantă.

Calculele lui Putin

Intențiile lui Putin pentru o nouă ofensivă au devenit mai clare pentru oficialii occidentali la începutul acestei luni, când l-a ridicat pe generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al Rusiei, să devină comandantul general al războiului, au spus oficiali occidentali.

Gerasimov este dornic să demonstreze că poate schimba soarta conflictului și adună forțele pentru o nouă ofensivă de recucerire a teritoriului pierdut în estul și sudul Ucrainei.

„Nu am nicio îndoială că Gerasimov simte chiar în fibra ființei sale că ar fi bine să lanseze o ofensivă în primăvară – așa că va veni una”, a spus o sursă CNN.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.