Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Occidentul promite miliarde pentru reconstrucţia Ucrainei. Primele investiţii concrete au venit însă din partea a două multinaţionale

epthinktank.eu
razboi ucraina

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei în cadrul conferinţei din Londra pentru reconstrucţia ţării, potrivit Reuters.

Salutând susţinerea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat totuşi că Kievul are nevoie de angajamente concrete faţă de proiecte care vor ajuta Ucraina nu numai să se redreseze, dar şi să devină un membru puternic al lumii occidentale.

Premierul britanic Rishi Sunak a lansat un cadru de asigurări pe timp de război în încercarea de a încuraja companiile să investească.

„Împreună cu aliaţii, ne vom menţine susţinerea pentru apărarea Ukrainei şi vom fi alături de Ucraina cât timp va fi necesar“. a declarat Sunak în cadrul conferinţei, care a adus împreună peste 1.000 de strategi din sectorul public şi privat.

Sunak a anunţat de asemenea noi măsuri incluzând garanţii suplimentare de 3 miliarde de dolari pentru deblocarea de împrumuturi de la Banca Mondială. Ajay Banga, preşedinte al World Bank Group, a declarat că va permite grupului să ajute în continuare „oamenii să-şi refacă vieţile“.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că UE va oferi Ucrainei 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, în timp ce secretarul american de stat a oferit sprijin suplimentar de 1,3 mi­liarde de dolari.

Ucraina caută să atragă până la 40 miliarde de dolari pentru a finanţa prima parte a unui „Plan Marshall Verde“ pentru reconstrucţia econo­miei sale, a declarat un oficial ucrainean înaintea conferinţei.

Sunak şi alţi oficiali occidentali speră ca evenimentul din Londra să încurajeze sectorul privat să-şi folosească resursele pentru a ajuta la accelerarea reconstrucţiei Ucrainei. Peste 400 de companii din 38 de ţări au semnat Ukraine Business Compact, o declaraţie de susţinere a redresării Ucrainei.

Primii paşi făcuţi de două multinaţionale

Primele investiţii concrete au venit însă din partea Philip Morris şi Nestle, doi giganţi din industria bunurilor de larg consum.

Philip Morris International va construi o nouă fabrică de tutun în Ucraina, relatează Ukrinform.ua. Investiţia în proiectul din regiunea Lviv se va ridica la 30 milioane de dolari.

Compania va începe lucrările pregătitoare în iulie 2023, iar începutul producţiei este planificat pentru primul trimestru al anului 2024. Peste 250 de oameni vor fi angajaţi la unitatea de producţie. Noua unitate va permite companiei să satisfacă pe deplin cererea internă şi să susţină creşterea economică a Ucrainei în prezent şi viitor.

Massimo Andolina, preşedintele pe Europa în cadrul Philip Morris, arată că investiţia este un semnal puternic pentru alţi investitori internaţionali.

De asemenea, Nestle a început construcţia unei noi fabrici în Volyn. Investiţiile în noul proiect vor ajunge la 40 milioane de dolari. Împreună cu fabrica din Torchin, reţeaua de producţie din Volyn va deveni hub-ul regional european al companiei pentru vermicelli. Compania a spus că hub-ul va angaja 1.500 de oameni în producţie.

Întrebarea este însă dacă noi companii lansează proiecte de investiţii, va dispune oare Ucraina de suficientă forţă de muncă pentru realizarea acestora? Potrivit Ukrinform.net, de la lansarea agresiunii ruseşti, Ucraina a pierdut accesul la 5,5 milioane de muncitori, aproximativ 30% din forţa sa de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.