Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oceanele lumii se sufocă din cauza lipsei de oxigen cauzată de încălzirea globală şi poluarea umană, avertizează experții

ocean

Oceanele lumii se sufocă din cauza lipsei de oxigen cauzată de încălzirea globală şi poluarea umană provocată de apele uzate şi deşeurile industriale, au avertizat miercuri experţi şi diplomaţi, relatează Reuters.

La o reuniune pregătitoare a Conferinţei ONU privind oceanele care va avea loc în Brasilia, în iunie, experţii au subliniat că salvarea oceanelor necesită rezolvarea nevoilor de apă potabilă şi salubritate pe uscat pentru a opri aruncările necontrolate în mare.

''Viaţa unuia depinde de sănătatea celuilalt'', a spus Catarina de Albuquerque, şefa organizaţiei Sanitation and Water for All, un parteneriat găzduit de ONU. Creşterea temperaturii apei accelerează pierderea oxigenului care susţine viaţa marină, a avertizat ea.

Pe lângă avertismentul global, o cantitate crescută de nutrienţi din agricultură, canalizare şi deşeuri industriale, inclusiv poluarea din generarea de energie pe bază de combustibili fosili, accelerează reducerea de oxigen în zonele de coastă care devin ''zone moarte'' pentru peşti, potrivit Agerpres.ro.

Gestionarea apelor uzate şi a deşeurilor este esenţială pentru salvarea oceanelor de la catastrofă, dar guvernele încă nu văd legătura cu soarta oceanelor, a eplicat Albuquerque, fost raportor special al Naţiunilor Unite pentru apă şi salubrizare.

''Ecosistemele de coastă au devenit rezervoare de ape uzate şi nutrienţi, creând vaste zone fără viaţă. Deşeurile din plastic sufocă mările'', a subliniat Silvia Rucks, coordonator rezident al ONU în Brazilia, la o întâlnire organizată de ambasada Portugaliei.

Conferinţa ONU privind oceanele (UNOC) va avea loc la Lisabona între 27 iunie şi 1 iulie şi va fi găzduită de Portugalia şi Kenya.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.