Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Octavian Jurma, declarație CONTROVERSATĂ: Scăderea ratei de internare în spitale şi la ATI nu este un lucru îmbucurător

Facebook
terapie intensivă

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că este „o iluzie absurdă” ideea conform căreia pandemia se poate gestiona în spitale, acesta subliniind importanţa prevenţiei şi arătând că maladia COVID-19 este o boală „extrem de uşor de prevenit”. „Probabil că în această perioadă scăderea ratei de internare în spitale şi la ATI nu este un lucru îmbucurător, ci este o incapacitate a noastră de a ţine pasul cu pandemia. (...) Dintr-un anumit punct de vedere şi autorităţile trag de timp, făcând acest joc de glezne, părând că iau măsuri în speranţa că se va lovi pragul de sus la un moment dat, astfel încât pandemia nu va mai avea unde să crească în acelaşi ritm sunt şi va începe să scadă, însă riscul este foarte mare fără măsuri”, spune medicul, conform News.ro.

Citește și: SUTE de spitale din România, CU ZERO paturi ATI alocate suplimentar: pentru spitalul SRI din Capitală s-au TRIMIS PATRU

„Necesarul de ATI este mult mai mare decât disponibilul. După estimările mele, am trecut încă de la începutul săptămânii de un necesar de 1700 de paturi, pe curba de creştere pe care a avut-o până când nu am atins plafonul disponibil, astfel încât probabil că în această perioadă scăderea ratei de internare în spitale şi la ATI nu este un lucru îmbucurător, ci este o incapacitate a noastră de a ţine pasul cu pandemia, adică alocăm mai puţine paturi decât ar fi necesare şi de aceea, indiferent câte se alocă, vedeţi că imediat sunt unu, două sau zero. Partea cea mai proastă în această ecuaţie este că un pat de ATI, odată ocupat, este mult timp ocupat, discutăm de trei săptămâni”, a declarat Octavian Jurma sâmbătă, la Digi 24.

Conform acestuia, COVID-19 este o boală „extrem de dificil de tratat”, care necesită foarte multe resurse medicale şi timp, însă, pe de altă parte este boală „extrem de uşor de prevenit”.

„Nu poţi să gestionezi asemenea valuri, este o iluzie absurdă că am putea gestiona asemenea valuri în spitale, dacă nu oprim robinetul de infectări. (...) Măsurile de prevenţie şi negarea lor, nu doar de către populaţie, dar şi la nivel politic – toată vara numai asta ni s-a spus, că nu avem nevoie de măsuri de prevenţie, s-au eliminat frânele, la 6 la mie noi, în loc să luăm măsuri de prevenţie, am eliminat frânele care au mai rămas din valul trei – acuma ne uităm din nou doar la spitale. Nu se poate ca medicii să gestioneze, nu au cum, pandemia se termină în spital, însă ea se opreşte în afara spitalului”, mai spune medicul.

Acesta a atras atenţia asupra faptului că numărul de internări la ATI şi cel al deceselor înregistrate în aceste zile sunt consecinţa infectărilor de acum două săptămâni, când numărul de noi cazuri era mai mic.

Octavian Jurma face o previziune cu privire la Bucureşti, susţinând că săptămâna viitoare va atinge uun prag mare de infectare.

„În Bucureşti, vedem incidenţe pe care înainte le vedeam doar în comunele cu două-trei mii de locuitori, însă în momentul în care întreaga capitală are o rată atât de mare de infectare pandemia începe să facă paşi enormi spre a atinge pragul de imunizare de turmă prin infectare şi asta este singura limită pe care o mai are pandemia în acest moment, pentru că nu facem nimic altceva să o limităm. Deci ne uităm cumva şi cred că dintr-un anumit punct de vedere şi autorităţile trag de timp, făcând acest joc de glezne, părând că iau măsuri în speranţa că se va lovi pragul de sus la un moment dat, astfel încât pandemia nu va mai avea unde să crească în acelaşi ritm şi va începe să scadă, însă riscul este foarte mare fără măsuri”, mai afirmă medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.