Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OECD cere regândirea politicilor în domeniul turismului, pentru respectarea mediului şi a populaţiilor locale

operationworld.com
Maroc

Guvernele trebuie să îşi "regândească" politicile turistice, pentru a fi mai respectuoase faţă de mediul înconjurător şi populaţiile locale în anumite destinaţii saturate de vizitatori, potrivit uni text adoptat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP. O reuniune la nivel înalt a avut loc marţi la Paris, cu participarea miniştrilor Turismului din Spania, Grecia, Italia, Mexic, Turcia, Africa de Sud, Brazilia, Maroc şi România, precum şi a responsabililor politici şi a profesioniştilor din domeniul turismului veniţi din 45 de ţări.

Pentru OECD, "regândirea modelului turistic implică îmbunătăţirea experienţei turistice şi o mai bună gestionare a impactului acestei industrii", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. În anumite destinaţii turistice saturate de vizitatori, precum Barcelona şi Veneţia, "turismul se confruntă cu reacţii violente din partea opiniei publice din cauza impactului său asupra populaţiei locale, culturii şi mediului", a subliniat secretarul general al OECD, Angel Gurria. "Politicile turistice trebuie să se asigure că turismul contribuie la o creştere economică care să fie împărtăşită de întreaga societate şi care îmbunătăţeşte bunăstarea cetăţenilor", concluzionează OECD.

Textul adoptat subliniază, de asemenea, că turismul, via strategii pe termen lung, "trebuie să servească ca instrument pentru a ajuta la protejarea naturii" şi că "are potenţialul de a aduce o contribuţie majoră" la obiectivele de dezvoltare durabilă fixate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru 2030. "Turismul este astăzi o economie de sine stătătoare pentru mai multe ţări, în Franţa este echivalent cu 7% din Produsul Intern Brut, şi chiar 10% dacă includem şi locurile de muncă indirecte", a precizat directorul diviziei de turism din cadrul OECD, Alain Dupeyras. Potrivit acestuia, dincolo de guverne este necesar aportul tuturor părţilor implicate, deoarece turismul este condus în primul rând de sectorul privat, conform Agerpres.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.