Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensivă de proporții a armatei siriene în zona Palmyra/ VIDEO

facebook.com
palmira

Forţele armatei siriene au lansat sâmbătă o ofensivă majoră împotriva poziţiilor grupării Statul Islamic (SI) din zona oraşului antic Palmyra, ce fusese recucerit de jihadişti în timpul lunii decembrie, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), transmit DPA şi AFP preluate de agerpres.

Vezi și: Alina Mungiu-Pippidi face afirmaţii grave: Partidul lui Nicuşor Dan, ajutat de SRI

Armata siriană a câştigat teren în apropierea bazei aeriene T4, principalul centru al operaţiunilor guvernamentale în regiunea deşertică a Siriei. 

O sursă din cadrul forţelor guvernamentale siriene, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a declarat că operaţiunea a vizat recâştigarea controlului asupra regiunilor petrolifere din partea de vest a deşertului sirian.

Dupa mai bine de o luna in care s-au aflat in defensiva reusind sa apere cu succes aerobaza Tiyas (T-4) dupa ce au ucis in total 640 de jihadisti in acest proces , fortele pro-guvernamentale au lansat in aceasta noapte mult asteptata contra-ofensiva pentru recucerirea orasului Palmyra si a campurilor petroliere din jurul acestuia. Bombardamentele aviatiei ruse au deschis calea pentru soldatii din Armata Siriana (Regimentul special 800 Garzi Republicane , Fortele Speciale Cheetah - Tiger si alte unitati ) si Hezbollah care au luat cu asalt pozitiile si asa slabite ale jihadistilor situate la est de aerobaza Tiyas (T-4) si zona Al-Bardah reusind sa captureze rapid mai mult teritoriu, anunță si pagina de Facebook - Sirianul apropiată de zona guvernamentală siriană.

Vezi și: ULTIMUL mesaj public lansat de Florian Coldea, după DISPARIȚIA lui Ghiță

Potrivit informatiilor Statul Islamic (ISIS) si-a scazut drastic efectivele din zona Palmyra si a abandonat mai multe pozitii datorita infrangerilor recente suferite in provinciile Raqqa si Alep ( unde apara orasul Al-Bab in fata armatei turce). Daca atunci cand au recucerit Palmyra jihadistii numarau peste 5,000 , acum numarul lor a scazut la mai putin de 2,000 in timp ce fortele pro-guvernamentale au dislocat peste 10,000 de soldati pentru aceasta contra-ofensiva de proportii. In prima faza a contra-ofensivei fortele pro-guvernamentale au ca scop recucerirea Munților Jazal si a campurilor petroliere Al-Mahr.

Cei peste 10,000 de soldati ce participa la contra-ofensiva provin din: Armata Siriana (Regimentul special 800 Garzi Republicane, Legiunea a5-a a armatei siriene antrenata si fondata de catre fortele ruse , Fortele Speciale Cheetah - Tiger , Divizia a 11-a mecanizata, Divizia a 10-a mecanizata si Divizia a 18-a blindata), Fortele de Aparare Nationala (voluntari locali din Palmyra si alte zone ale Siriei), Hezbollah ( brigazile Radwan,al-Ridha si al-Ghalibun, mai multe unitati Hezbollah siriene dar si brigada speciala Imam Mahdi ) , Garzile Revolutionare Iraniene (IRGC), Liwa Fatemiyoun (grup paramilitar afgan-siit) , Liwa Zainebiyoun (grup paramilitar pakistanez-siit) , Kata'ib al-Imam Ali (grup paramilitar irakian-siit)

A doua etapă a ofensivei, care este susţinută de lovituri aeriene ale forţelor ruse, vizează recucerirea oraşului Palmyra. 

Jihadiştii au controlat Palmyra timp de zece luni începând din mai 2015, perioadă în care când au aruncat în aer unele dintre cele mai valoroase monumente şi l-au ucis prin decapitare pe fostul arheolog-şef al oraşului, în vârstă de 82 de ani. În martie anul trecut, armata siriană susţinută de forţele ruse a reluat controlul asupra oraşului antic. 

Statul Islamic a recucerit Palmyra în luna decembrie, la scurt timp după ce forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad reuşiseră să elibereze oraşul Alep, din nordul Siriei, după un asediu de cinci luni. 

Pe de altă parte, cel puţin 12 soldaţi sirieni şi 20 combatanţi SI au fost ucişi sâmbătă în luptele din oraşul sirian Deir Ezzor, a adăugat OSDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.