Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ofensiva din sud nu va fi rapidă, nu avem resurse pentru un blitzkrieg masiv' - Mărturia luptătorilor străini din armata Ucrainei

whyy.org
razboi soldati armata

În prima zi a contraofensivei din sudul Ucrainei, Mark Ayres a tras peste 2.000 de cartușe cu o mitralieră sovietică  în timpul unor lupte aprige cu forțele ruse, scrie CNN. Fostul soldat britanic lucrează cu o unitate de recunoaștere a armatei ucrainene în lupta pentru reluarea regiunii de sud a Hersonului.

„Luptele au fost destul de intense, foarte multe bombardamente”, a declarat Ayres, în vârstă de 48 de ani, pentru CNN. „Am luptat foarte mult și am cucerit pozițiile rusești pe care trebuia să le luăm”.

Ayres a suferit o rană gravă de schije la piciorul stâng în a doua zi a contraofensivei, împreună cu alți patru care au fost răniți din unitatea sa. Dar, în ciuda victimelor de pe prima linie, el a spus că forțele ucrainene fac progrese lente, dar sigure pe teren.

„Nu va fi rapid; este greu, luptăm metru cu metru, poziție cu poziție, pentru că nu avem resursele pentru a face un blitzkrieg masiv”, a spus Ayres. „Așa că trebuie să o facem inteligent și să încercăm să o facem prin cât mai puține victime posibil.”

Până acum, ucrainenii susțin că au eliberat câteva așezări în regiunea Herson în timpul ofensivei, câștiguri despre care experții din serviciile de informații britanice au spus că au fost obținute probabil printr-un „grad de surpriză tactică”.

Ayres, originar din Londra, a luptat alături de fostul marin american Michael Zafer Ronin, care a fost rănit săptămâna trecută la începutul contraofensivei, suferind răni de schije la cap, stomac și mână.

Cei doi s-au întâlnit inițial luptând alături de luptători kurzi în Siria.

Zafer Ronin, în vârstă de 34 de ani, originar din Kansas, a spus că moralul armatei ucrainene din prima linie este încă „destul de ridicat”, dar, în contrast, forțele ruse opuse par a fi „un pic neprofesioniste și neorganizate”.

Cei doi bărbați au ajuns la începutul războiului ca voluntari, iar mai târziu s-au înscris ca soldați plătiți pentru armata ucraineană cu contracte de trei ani.

Ayres a spus că a venit să se alăture luptei pentru că a fost „inspirat” de spiritul poporului ucrainean.

„A fost o alegere între bine și rău”, a spus Ayres. „A fost un atac neprovocat asupra unei țări suverane”. „Nu am nicio simpatie” pentru soldații ruși, a adăugat el.

Principala lor provocare pe câmpul de luptă este depășirea numerică a trupelor ruse. Unitățile din prima linie sunt bine aprovizionate cu arme de calibru mic și muniție, dar lipsite de arme grele precum artileria și tancuri, a spus Ayres. Un număr limitat de arme furnizate de SUA și NATO, cum ar fi sistemele de rachete antitanc HIMARS, Obuziere și Javelin, s-au dovedit utile în această luptă, dar nu sunt suficiente pentru a egala puterea de foc a adversarilor lor.

„Ne bat în mod constant cu artileria, așa că asta face să fie mult mai greu. Artileria pe care o au este superioară echipamentelor noastre”, a spus Ayres. „Incursiunile noastre sunt mai chirurgicale, dar limitate”.

Ayres are o barbă albă, iar camarazii săi ucraineni l-au poreclit „bunic”. Dar și-a câștigat deja încrederea colegilor mai tineri. „De îndată ce te-au văzut în luptă și știu că ești aici pentru a rămâne și știu că ești un soldat capabil, le câștigi respectul imediat”, a spus Ayres.

Ayres și-a petrecut adolescența ca Royal Green Jacket - un regiment de infanterie al armatei britanice -- și acum simte că această bătălie i-a dat un scop nou în viață.

„Acasă nu sunt nimic, sunt doar un bătrân care închiriază o cameră”, a spus Ayres. „În vreme ce acum sunt un soldat, fac ceva bun, lupt”.

Fiul său este mândru de ceea ce face, adaugă el.

Pentru acești luptători străini, dorința nu este să zboare acasă în siguranță, ci doar să se întoarcă în prima linie pentru a relua lupta cât mai curând posibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.