Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensivă irakiană în Mosul. Forţele guvernamentale au reuşit să spargă frontul din aeroport

Forţele irakiene, susţinute de avioane, drone şi elicoptere, au intrat joi în aeroportul din Mosul (nord), unde ele luptă contra jihadiştilor care apără ultimele cartiere aflate sub controlul lor în al doilea oraş ca mărime din Irak, transmite AFP, conform agerpres.

Asaltul a fost declanşat în a cincea zi a ofensivei care vizează recucerirea întregului Mosul, ultimul bastion din Irak al grupării Statul Islamic (SI).

Rusia sfidează Chişinăul şi continuă recrutările de militari în Transnistria

''Am intrat în aeroport şi unităţile noastre sunt pe cale să cureţe pista'' de încărcăturile explozive lăsate de SI, a indicat Hisham Abdul Kadhem, şeful regimentului 'Scorpion' al Forţelor de intervenţie rapidă (FIR) al Ministerului de Interne irakian, care alături de forţe ale poliţiei desfăşoară operaţiunea la sol.

Ofensiva forţelor irakiene este susţinută de lovituri aeriene lansate de coaliţia internaţională condusă de SUA.

Colonelul John Dorrian, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale, a indicat miercuri că soldaţii americani ''au ripostat în mai multe rânduri, în Mosul şi în jurul acestuia'', fără a preciza dacă s-au înregistrat victime.

Forţele armate irakiene controlează părţile de sud şi vest ale aeroportului, a precizat comandantul Kadhem, indicând că geniştii irakieni au început dezamorsarea bombelor lăsate de jihadişti.

Reluarea controlului asupra aeroportului din Mosul va deschide calea către un asalt asupra periferiei sud-vestice a oraşului, în apropierea fluviului Tigru.

Citeşte şi: După ce a fost condamnat la 9 ani de înDupă ce a fost condamnat la 9 ani de închisoare, fostul premier face plângere la CEDO

Numărul exact al jihadiştilor prezenţi în zona aeroportului nu este cunoscut, dar imagini din satelit arată că pista este avariată.

Conform unor oficiali americani din domeniul informaţiilor, circa 2.000 de combatanţi SI încă se află în Mosul. Numărul acestora era estimat la 5.000-7.000 înaintea ofensivei asupra oraşului lansate pe 17 octombrie.

În condiţiile în care bătălia se anunţă a fi una dintre cele mai sângeroase din campania armată antijihadistă, ONU şi organizaţiile neguvernamentale sunt îngrijorate de situaţia a circa 750.000 de locuitori ai părţii de vest a oraşului Mosul, dintre care aproape jumătate sunt copii. Condiţiile lor de trai sunt dintre cele mai precare în această zonă.

Potrivit unor surse medicale din vestul Mosulului, care au ţinut să-şi păstreze anonimatul, mai multe persoane au decedat deja din cauza malnutriţiei şi a lipsei medicamentelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.