Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoferul Consulatului General francez din Ierusalim, acuzat de trafic de arme între Gaza și Cisiordania

armament

Un fost angajat al Consulatului General francez din Ierusalim a fost declarat vinovat de trafic de arme între Gaza şi Cisiordania, a anunţat vineri Ministerul israelian al Justiţiei, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

Romain Franck, tânăr şofer care lucra pe bază de contract pentru consulat, a fost acuzat de Israel că a profitat de relativa protecţie pe care i-o conferea funcţia pentru a transporta într-un vehicul, în cursul a cinci călătorii, 70 de pistoale şi două arme automate între Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Aceste două teritorii sunt separate câteva zeci de kilometri de teritoriul israelian. Fâşia Gaza este supusă unei riguroase blocade israeliene, însă interiorul vehiculelor diplomatice este în general exceptat de la controale.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

Potrivit serviciilor de securitate internă ale Israelului (Shin Beth), Romain Franck primea armele de la un angajat al Centrului Cultural Francez din Gaza şi le scotea din enclava palestiniană la bordul unui vehicul al Consulatului General. Odată ajunse în Cisiordania, el preda armele unui individ care le revindea unor traficanţi.

"În cadrul unui acord asupra pledoariei, acuzatul a recunoscut faptele şi şi-a recunoscut vinovăţia în trei capete de acuzare (import, comerţ de arme şi fraudă)", informează ministerul. "Sentinţa va fi dată la 8 aprilie", adaugă acesta, precizând că vinovatul riscă până la şapte ani de închisoare.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Romain Franck, care nu beneficia de imunitate diplomatică, a fost arestat în februarie 2018, iar procesul împotriva lui a început după o lună.

Cazul este unul delicat pentru diplomaţia franceză, chiar dacă Shin Beth a subliniat că Romain Franck a acţionat "pentru bani, din proprie iniţiativă şi fără ştiinţa superiorilor săi". Potrivit actului de inculpare, el a primit în jur de 5.500 de dolari pentru transportul de arme.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Fâşia Gaza este guvernată din 2007 de mişcarea islamistă Hamas, considerată teroristă de Israel şi de UE. Fără a avea contacte cu Hamas, diplomaţii francezi se duc frecvent în Gaza, spre deosebire de cei americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.