Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial BCE: Grecia se apropie de "sfârșitul jocului"

bce

Guvernul Greciei este în pericol serios sa intre în incapacitate de plata a viitoarelor rate catre FMI, un membru al consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), Yves Mersch, avertizând ca Grecia se apropie de "sfârsitul jocului" în discutiile cu creditorii internationali.

Într-un document al FMI obtinut de Channel 4 News se arata ca "autoritatile elene nu vor putea plati Fondului întreaga suma de 1,5 miliarde de euro scadenta în luna iunie, în lipsa unui ajutor financiar din partea creditorilor. Urmatoarea rata, de 300 de milioane de euro, are termen pe 5 iunie. În acelasi timp, Guvernul trebuie sa gaseasca bani pentru plata salariilor si pensiilor, la sfârsitul lunii mai, relateaza MarketWatch, potrivit Mediafax.

Guvernul elen sustine ca va putea plati salariile si pensiile în aceasta luna, dar pâna atunci are nevoie de un acord cu creditorii, din cauza crizei de lichiditati, a declarat luni purtatorul de cuvânt al Executivului, Gabriel Sakellaridis.

El a exclus impunerea unei taxe pe depozitele bancare pentru strângerea de numerar si a precizat ca Guvernul nu va semna un al treilea program de salvare.

Sakellaridis a spus ca Guvernul mentine "liniile rosii" în negocierile cu creditorii, respectiv evitarea taierii pensiilor, existenta unui plan de crestere economica si a unei tinte a excedentului bugetar primar si intentia de restructurare a datoriei publice.

Autoritatile de la Atena negociaza de mai multe luni cu creditorii deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro. Creditorii nu vor sa furnizeze fondurile înainte ca Guvernul sa accepte noi reforme economice. Guvernul refuza însa sa accepte reformele stricte, între care reducerea pensiilor si modificarea legislatiei muncii, despre care considera ca ar afecta populatia.

"Urmatoarele doua saptamâni vor fi cruciale. Lichiditatile Guvernului sunt sub o presiune puternica, iar tara este aproape de default", se arata într-o nota de luni a analistilor bancii britanice Barclays.

Situatia devine tensionata si în cazul sectorului bancar, asa cum arata majorarea saptamânala a finantarii de urgenta a bancilor elene prin programul ELA al BCE.

Indicele ASE al bursei din Atena este în declin cu 2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.