Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare, tranmite Agerpres.

Parlamentarii din comisie au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

Citeşte şi: Augustin Lazăr a bătut palma. ÎNTÂLNIRE OFICIALĂ pentru colaborare judiciară româno-chineză

"A fost înlocuită sintagma "încălcarea flagrantă" cu "încălcarea evidentă" şi "gravă". Toată această definiţie este preluată din cele două decizii ale CCR. Am vrut să fim cât mai aproape de ce ne-au cerut judecătorii constituţionali încât această ultimă definiţie a erorii judiciare să nu mai poată avea vreo hibă ca cineva să o conteste", a explicat Florin Iordache, preşedinte al comisiei.

Potrivit textului adoptat, "există eroare judiciară atunci când: a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară".

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Anterior, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 181 de voturi "pentru", 74 - "împotrivă" şi 5 abţineri, actul normativ. Senatul este for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.