Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial din Taiwan avertizează China şi cere țărilor din Europa să îi sprijine militar

CNN
Taiwan China invazie

Un oficial din cadrul Administraţiei de la Taipei avertizează că Taiwanul va considera "act de război" o blocadă chineză sau ocuparea unei insule, cerându-le inclusiv naţiunilor europene să se alăture eforturilor militare americane în sensul descurajării Chinei, anunță Mediafax.

"O blocadă reprezintă un act de război; capturarea unei insule este un act de război", a afirmat vineri, sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental taiwanez specializat în securitate, deşi admite că în acest moment este puţin probabil ca Beijingul să treacă la astfel de acţiuni.

"Singurul lor motiv de capturare a vreunei insule ar fi să ne forţeze să negociem sau să ne predăm. Dar nu ne vom preda şi nu vom negocia", a precizat oficialul guvernamental de la Taipei, citat de agenţia Reuters. Taipeiul nu exclude posibilitatea ca armata chineză să lanseze exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului anul viitor, înaintea scrutinului prezidenţial taiwanez programat la începutul anului 2024.

"Acesta este motivul de îngrijorare în acest moment", a subliniat el, cerând ca, în afară de Statele Unite, care trimit frecvent nave militare prin Strâmtoarea Taiwan, să contribuie şi alte ţări la acţiunile în sensul descurajării Chinei. "Construirea acţiunilor în sensul descurajării este foarte importantă. Nu doar America, ţări europene şi Japonia ar trebui să se alăture forţei de descurajare", a insistat oficialul taiwanez.

Beijingul consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că nu exclude nicio opţiune pentru afirmarea suveranităţii. Armata chineză a efectuat exerciţii de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată în august la Taipei de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.