Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial FMI: Deficitele mari în Europa sunt 'complet adecvate'

economie deficit declin

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că toate ţările europene pot şi trebuie să reacţioneze "în forţă" la criza economică declanşată de pandemia de coronavirus, susţinând eforturile guvernelor din regiune de a majora cheltuieile, transmite Bloomberg.

Vezi si: Medic revoltat de acordul BOR-MAI: 'Virusului nu-i pasă nici de icoană, nici de Dumnezeu, nici de nimic' .

"Deficitele fiscale în Europa ar urma să crească până la aproximativ 6% din PIB în 2020. Este un nivel ridicat, dar complet adecvat în contextul crizei actuale. Toate ţările au spaţiul necesar pentru a reacţiona în forţă şi adecvat la pandemie", a declarat, miercuri, directorul Departamentului european de la FMI, Poul Thomsen, într-o conferinţă de presă.

Pactul european de stabilitate şi creştere cere ca deficitul public să fie de maxim 3% din PIB, iar datoria publică să nu depăşească 60% din PIB. Cu toate acestea, oficialii europeni au semnalat deja că regulile vor fi suspendate pe măsură ce guvernele se străduiesc să limiteze consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus şi să evite insolvenţele şi concedierile în masă.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai amplă decât Marea Recesiune din 2008 şi 2009, ducând la o contracţie a economiei mondiale cu 3% în 2020. Pentru zona euro, FMI se aştepată la o contracţie a PIB de 7,5% în 2020, urmată însă de un avans de 4,7% în 2021.

În ceea ce priveşte România, FMI estimează o contracţie de 5% în 2020, urmând ca economia să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019, până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Totodată, FMI şi-a revizuit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,5% din PIB, în condiţiile în care în toamnă prognoza un deficit de cont curent de 5,2% din PIB. Nivelul deficitului de cont curent se va reduce uşor, la 4,7% în 2021.

Citește și: Klaus Iohannis dă puteri sporite Armatei: militarii se transformă în polițiști .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.