Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial maghiar: Dialogul dintre România și Ungaria este unul al surzilor

ungaria-romania

Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat miercuri, la Băile Tușnad, în deschiderea Universității de Vară Tusvanyos, că este nevoie de o relansare a dialogului dintre România și Ungaria, care, în acest moment, poate fi caracterizat ca unul "al surzilor". Oficialul de la Budapesta a susținut că pentru succesul Europei Centrale se impune atât normalizarea relațiilor româno maghiare cât și a celor maghiaro-poloneze, iar alegerile de anul viitor din cele două țări sunt foarte importante în acest sens.

'Pentru succesul Europei Centrale se cer două lucruri: Unu — relațiile maghiaro-polone să se normalizeze. Doi: relațiile româno-maghiare să se normalizeze. În anul electoral ce ne așteaptă (...) are importanță cheie dacă (...) alegerile din România și Polonia vor contribui la relansarea dialogului dintre Ungaria și Polonia, Ungaria și România. Fiindcă în clipa de față nu există dialog. În 2015, e un dialog între surzi între România și Ungaria. Și în această situație e evident că cea mai mare miză pentru maghiarii din Ardeal este care va fi direcția politicii naționale ungare în cadrul acestui dialog. Fiindcă politicile naționale și-au mărit miza, valoarea', a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei a arătat că nu va exista stabilitate în Europa până când comunitățile nu se vor respecta reciproc, punctând faptul că Ungaria așteaptă de la statele vecine să creeze siguranță juridică pentru ungurii din acest țări și să le respecte limba, simbolurile, identitatea națională.

'Când Rusia, argumentând cu interese de politică națională, atacă Ucraina, vedem că există politică națională care destabilizează, dar politica națională ungară nu destabilizează ci încearcă să stabilizeze vecinătatea. Politica națională ungară este o politică a stabilității. Și când noi așteptăm ca vecinii să creeze o siguranță juridică pentru ungurii din aceste țări, să respecte legile, să aibă o legislație independentă și previzibilă, când pretindem ca limba noastră, simbolurile noastre, identitatea noastră să fie respectate, noi atunci nu facem altceva decât să întărim respectul reciproc al comunităților și considerăm că, pe termen lung, aceasta e condiția sine qua non a stabilității. Nu va fi stabilitate în Europa Centrală cât timp comunitățile nu se vor respecta reciproc', a conchis Nemeth Zsolt.

La rândul ei, președintele Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Sandor Krisztina, a susținut, în panelul de deschidere a Universității de Vară, în privința dialogului româno-maghiar, că este necesară participarea ambelor părți.

Sandor Krisztina a precizat că au fost invitați prefecții din Harghita și Covasna, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, însă aceștia nu au răspuns invitației de a participa la Școala de vară de la Băile Tușnad.

La deschiderea festivă au mai luat parte, printre alții, Potápi Árpád János, secretar de stat însărcinat cu politica națională la Cancelaria prim­ministrului Ungariei, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor, sau primarul stațiunii Băile Tușnad, Albert Tibor.

La cea de-a 26-a ediție a Universității de Vară și Taberei Studențești de la Băile Tușnad sunt invitați aproximativ 200 de lectori, reprezentanți ai Guvernului de la Budapesta, specialiști, profesori universitari, oameni de afaceri, cercetători sau diplomați, cu precădere din Ungaria, dar și din România. Vor fi abordate subiecte politice, economice, culturale și se vor avea loc zeci de concerte. În cursul zilei de sâmbătă, le fel ca în ultimii ani, la lucrările Universității de Vară va participa și premierul Ungariei, Orban Viktor. Organizatorii susțin că pe toată perioada taberei, numărul total al participanților va ajunge la 45-50.000.

Evenimentul de la Băile Tușnad este organizat de Fundația Pro Minoritate Budapesta și de Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu mai multe asociații și fundații din cele două țări.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.