Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial | Procuratura Anticorupție anunță reținerea lui Dodon: Fostul președinte al Moldovei este acuzat de corupție și trădare de patrie

captura Facebook
Igor Dodon

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova anunţă, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiindt descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.

„În privinţa a două persoane, inclusiv în privinţa ex-Preşedintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reţinerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracţiunii”, a anunţat Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova referitor la cauza penală numită generic „Kuliok”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul preşedinte primeşte de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.

Procurorul-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, Elena Cazacov, a declarat marţi că fostul preşedinte şi apropiaţi ai acestuia sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni, între care aceea de trădare de patrie.

„În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogăţire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă şi finanţarea ilegală a partidului, care a avut loc în perioada anului 2014 până în prezent (...) Subiecţii principali ai anchetei sunt un ex-preşedinte al Republicii Moldova precum şi persoane interpuse ale acestuia şi alte persoane care au tangenţă la săvârşirea faptelor instrumentate. Bunurile şi banii care au fost utilizaţi la comiterea infracţiunilor investigate depăşesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”, a declarat Elena Cazacov.

Potrivit acesteia, procurorii anticorupţie moldoveni au făcut zece percheziţii în imobile şi în trei automobile. În urma percheziţiilor au fost descoperite sume în valuta naţională şi valute străine, contracte, chitanţe, documente, recipise care au fost ridicate şi vor fi examinate în cadrul anchetei.

„Bunurile de lux care au fost depistate şi ridicate urmează a fi investigate minuţios şi supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangenţă la îmbogăţirea ilicită. În cadrul efectuării percheziţiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghiţire”, mai spune şeful procurorilor anticorupţie din Republica Moldova.

Jurnaliştii de la unimedia.info scriu că cel care a făcut gest este cumnatul lui Dodon.

Conform anchetatorilor, printre documentele depistate la descinderile domiciliare sunt unele prin care se confirmau tranzacţii de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro. În aceleaşi circumstanţe, procurorii şi ofiţerii au depistat circa 37 000 euro, care erau păstraţi la domiciliul persoanei supuse percheziţiei.

În una din locaţiile percheziţionate au fost depistaţi peste 600 000 lei, iar într-un plic cu sigla unui partid politic se păstrau sumele de 17 000 de euro şi 1000 dolari SUA. Conform Deschide.md, partidul politic este PSRM. Aceeaşi sursă a relatat şi că la percheziţii procurorii au descoperit şi un set de şah dăruit lui Dodon de fostul şef al Moldtelecom şi ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, bănuit de îmbogăţire ilicită şi stabilit în România.

„Fiind investigate infracţiuni generatoare de venituri ilicite, percheziţiile efectuate au permis de a constata, că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti , ceea ce constituie circa 1 300 000 lei”, precizează unitatea de parchet .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.