Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Răspunsul PSD pentru Klaus Iohannis: 'Dorește să blocheze activitatea Parlamentului și a CCR'

dragnea iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia. PSD a decis să ofere un răspuns oficial. Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiției, acuză că decizia lui Iohannis este una irațională, iar obiectivul său este cel de a bloca activitatea Parlamentului și a Curții Constituționale.

”egile Justiţiei au ajuns la promulgare după parcurgerea tuturor etapelor procesului legislativ şi democratic şi fac parte, chiar dacă preşedintele refuză să accepte acest lucru, dintr-o necesară reformă a Justiţiei realizată legal de Parlamentul României. Din păcate, preşedintele României doreşte să blocheze activitatea Parlamentului şi a CCR.

Citește și: BNR face un anunț cu greutate! Care este situația rezervelor României

Este vorba despre decizii ale CCR care rămân neaplicate şi de legi ale Parlamentului care vor rămâne, din păcate, neadoptate. Preşedintele contestă procesul parlamentar şi demersul coaliţiei de guvernare privind reforma Justiţiei. Preşedintele nu este interesat, din păcate, să se comporte ca un mediator, ci de menţinerea acestei situaţii care, din păcate, de asemenea, a condus de-a lungul timpului la mai multe abuzuri demonstrate din plin şi în spaţiul public. Dimpotrivă, preşedintele foloseşte aceeaşi retorică contestatară fără informaţie, pe care o auzim şi o vedem permanent la cei care încă îl mai susţin.

Respingând acest pachet de legi ale Justiţiei, preşedintele doreşte ca magistraţii să fie în continuare colaboratori ai serviciilor secrete, vrea ca procurorii să poată exercita în continuare presiuni asupra judecătorilor şi vrea în continuare ca acelaşi om să numească şi procurorii şi preşedintele Înaltei Curţi, adică să aibă control politic asupra numirii magistraţilor. (...) Preşedintele critică pe de o parte că nu ar fi fost făcut un apel la Comisia de la Veneţia, dar ignoră, din păcate, ceea ce Comisia de la Veneţia a spus deja.”, a spus Robert Cazanciuc.

Citește și: ANAF a dat lovitura! A depistat un prejudiciu colosal

Cazanciuc consideră că preşedintele Klaus Iohannis "adoptă o critică a pachetului de legi fără niciun fel de informaţie, fără niciun fel de argumente, pe o logică contradictorie, ceea ce face din declaraţia şefului statului de miercuri una pur politică, dovedind după trei ani de mandat o necunoaştere a literei şi spiritului Constituţiei''.

"După trei ani de mandat, în care preşedintele nu a mediat nimic, în care nu a unificat societatea, în care nu a prezentat niciun proiect demn să poarte denumirea naţional, preşedintele României a rămas la primul pas făcut în campania electorală, din păcate, şi acela cu stângul. Toată opera politică a preşedintelui României se restrânge la cuvântul 'penal'. Când nu are nimic de spus, preşedintele aduce pe tapet acelaşi discurs aproape obsesiv, cuvintele 'penal', 'anticorupţie' şi legile Justiţiei fiind singurul proiect politic în anul Centenar al preşedintelui României.

Citește și: Veste uriașă pentru Gigi Becali! Decizie definitivă a instanței

E limpede că această respingere iraţională a efortului Parlamentului României de a reforma Justiţia nu are legătură cu Justiţia, ci cu campania electorală pentru al doilea mandat pe care însă, din lipsă de idei politice, preşedintele României pare că a început-o mai devreme. Preşedintele vorbeşte de un pachet de legi, deşi la promulgare au fost trimise doar două, a treia nu a fost încă motivată.

Sunt foarte multe confuzii tehnice referitoare la acest aspect al parcursului constituţional, sunt foarte multe neadevăruri - spune, între altele, preşedintele că ministrul ar avea puteri sporite în raport cu CSM. Nimic mai fals, din contră, ministrul nu mai are aceleaşi prerogative ca înainte. Spre exemplu nu mai este titularul acţiunii disciplinare. Din păcate, preşedintele pare să se comporte doar ca un actor în campanie electorală, foarte puţin preocupat de mersul cu adevărat al Justiţiei", a explicat senatorul PSD.

Potrivit acestuia, faptul că au existat decizii la CCR care au declarat neconstituţionale anumite aspecte, mai degrabă tehnice, arată că mecansimul democratic funcţionează în România.

Citește și: PRO TV a șters înregistrarea cu tânăra care pare că se droghează! Iată motivul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.