Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL: Razboiul care a durat 13 ani se incheie duminica

US Army Afganistan

Forţa Internaţională de Asistenţă şi Securitate în Afganistan (ISAF) urmează să-şi încheie duminică oficial misiunea în Afganistan în cadrul unei ceremonii destinate să marcheze sfârşitul a 13 ani de lupte într-o ţară afectată în continuare de o insurecţie violentă, relatează France Presse.

NATO nu a comunicat detalii referitoare la această ceremonie decât în ultimul moment din cauza ameninţării atentatelor sau atacurilor armate din partea talibanilor, care au vizat capitala afgană de mai multe ori în ultimii ani.

La 1 ianuarie, misiunea "Sprijin hotărât " pentru ajutarea şi formarea armatei afgane va lua locul misiunii de luptă a ISAF, care a pierdut 3.485 soldaţi din 2001.

Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forţele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în faţa talibanilor, care au guvernat ţara între 1996 şi 2001.

ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldaţi din 50 de ţări în 2011, cel mai puternic angajament al NATO.

Ceremonia va fi condusă de generalul american John Campbell, comandantul ISAF, la cartierul general al acestei forţe la Kabul. Niciun alt detaliu nu fusese făcut public duminică dimineaţă din raţiuni de securitate.

"În câteva zile, misiunea noastră în Afganistan se va termina", a declarat preşedintele Barack Obama în discursul său de Crăciun."Cel mai lung război al nostru se va încheia într-un mod responsabil", a adăugat el.

Dar violenţele recente, în special la Kabul, subliniază dificultăţile forţei internaţionale de a pune capăt insurecţiei talibane.

Potrivit Naţiunilor Unite, victimele civile au crescut cu 19% în 2014, cu 3.188 decese înregistrate la sfârşitul lunii noiembrie.

Poliţia şi armata afgane au suferit pierderi grele cu peste 4.600 de morţi în primele zece luni ale anului 2014, mai multe pierderi decât a înregistrat NATO din 2001.

Din 2001, ajutoare de miliarde de dolari au fost cheltuite în Afganistan de comunitatea internaţională, dar cu o eficienţă relativă ţinând cont de corupţia endemică din această ţară.

În 2014, alegerile prezidenţiale care trebuiau să arate exemplul unei ţări reconciliate, cu o tranziţie democratică fără cusur, au fost marcate de acuzaţii de fraudă şi o periculoasă confruntare între cei doi candidaţi în al doilea tur al scrutinului şi între susţinătorii acestora. Ashraf Ghani l-a învins în final pe rivalul său Abdullah Abdullah.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.