Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL Românii care se VACCINEAZĂ au dreptul la o zi liberă din partea angajatorilor: în ce condiții se acordă

smartradio.ro
vaccin femeie

Legea care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a intrat în vigoare, iar românii își pot cere drepturile prevăzute de ea.

„Le suntem recunoscători celor care s-au vaccinat deja și angajatorilor care au încurajat asta. Dat fiind că în anul 2021 din cele 15 zile libere naționale, 8 sunt pe durata weekendului, chiar și cu ziua liberă de vaccinare în acest an angajatorii vor avea angajații prezenți constant la muncă mai mult decât în ultimii 4 ani de zile și intenția noastră este să devină o măsură de încurajare, fără a implica restricții sau costuri suplimentare pentru angajatori comparativ cu alți ani”, deputatul USR PLUS Oana Toiu, co-inițiator.

„În cazul companiilor mari, acestea au opțiunea de a alege între ziua liberă de vaccinare și facilitarea alături de DSP a unor centre de vaccinare în unitatea de producție. Suntem alături de părinții care aleg să își vaccineze copiii, pe măsură ce dozele de vaccin vor fi disponibile pe fiecare segment de vârstă, introducând opțiunea de a-i însoți și în timpul saptamanii”, a declarat celălalt co-inițiator Radu Molnar, deputat USR PLUS.

Legea 221/2021 a intrat în vigoare și prevede ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor.

b) o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;

c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă trebuie justificată cu adeverința de vaccinare și în cazul însoțirii copiilor și cu o declarație pe proprie răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

Inițiativa a fost coinițiată de deputații Radu Molnar și Oana Țoiu și susținută de grupul USR PLUS. Guvernul României a transmis un punct de vedere pozitiv si initiativa legislativa a fost adoptată în Camera Deputaților, camera decizională, cu susținerea tuturor grupurilor parlamentare cu excepția AUR.

Prevederile se aplică doar în cazul vaccinurilor anti COVID-19, fiind o prevedere bazată pe modificarea legii 55/2020 privind unele măsuri pentru combaterea și prevenirea pandemiei COVID.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.