Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - Socialiștii lui Igor Dodon anunță anticipate în Republica Moldova

wikipedia.org
igor dodon

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a decis să nu facă alianță nici cu PDM, dar nici cu blocul ACUM, ci să declanșeze alegeri anticipate, decizie adoptată de consiliul Republican al PSRM, potrivit site-ului Deschide.md, relatează Mediafax.

„Socialiștii din start au propus negocieri și formarea unei coliții de Guvernare cu cei din ACUM. Au fost câteva discuții, unele oficiale, unele neoficiale. N-au vrut să voteze candidatura noastra de speaker al Parlamentului, n-au vrut să ne ofere câteva ministere. Evident că nu putem să facem coaliție cu ei. Da am vorbit și cu PDM ca să nu fim învinuiți că nu i-am ascultat și pe ei, dar din start nu luam în calcul o coaliție cu PDM”, a declarat președintele moldovean Igor Dodon.

  • Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții, potrivit Unimedia.

Consiliul s-a întrunit după ce socialiștii au mers joi la o întânire cu reprezentanții blocului ACUM, iar vineri dimineață au mers să se vadă cu reprezentanții PDM.

Potrivit socialiștilor, la Consiliul Republican au fost discutate, ambele oferte atât ale democraților cât și cele ale blocului ACUM.

Toate acestea după ce miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului, propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

A doua zi, adică joi, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a decis să cedeze PSRM-ului funcția de președinte al Parlamentului - decizie luată separat și de Partidul Acțiune și Solidaritate. În același timp, PPDA a condiționat votarea președintelui Parlamentului și a cerut PSRM-ului un angajament scris în public că va vota pachetul de legi „anti-oligarhice”.

Concomitent, PSRM a anunțat că va convoca pe 7 iunie Consiliul Republican pentru a decide dacă fac o alianță cu blocul politic ACUM.

În urma alegerilor din 24 februarie, PSRM a obținut 35 de mandate, PDM – 30 de mandate, blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „ȘOR” – 7 mandate. Totodată, în Parlament au intrat și 3 deputați independenți.

De precizat este și faptul că la începutul săptămânii la Chișinău au venit reprezentantul UE, în persoana lui Johannes Hahn, cel al Rusiei, Dmitrii Kozak, dar și Bradley Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil de relațiile cu Moldova. Cei trei reprezentanți au avut întâlniri particulare cu reprezentanții celor trei partide politice de la chișinău care au cele mai mare șanse de a forma o majoritate parlamentară.

Citește și: Liviu Pleșoianu spune că în PSD e bătălie între servicii: Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu și Șerban Nicolae ar trebuie să conducă PSD!.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.