Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL SUA acuză Rusia că l-a otrăvit pe Aleksei Navalnîi

Navalnîi

SUA au anunţat marţi sancţiuni împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse, sancţiuni ce prevăd restricţii de viză şi îngheţarea activelor, ca răspuns la tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu agent neurotoxic, pentru care serviciile de informaţii americane consideră responsabil guvernul rus, informează AFP, Reuters şi EFE, citând înalţi responsabili ai administraţiei Joe Biden.

Aceste sancţiuni, care vizează în special şapte înalţi oficiali ruşi, au fost adoptate 'în coordonare strânsă cu partenerii noştri din UE' şi reprezintă 'un semnal clar' trimis Moscovei, a declarat pentru AFP un responsabil american, sub rezerva anonimatului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

'Reiterăm apelul nostru la o eliberare imediată şi fără condiţii a lui Navalnîi', a adăugat oficialul citat, subliniind că serviciile de informaţii americane au ajuns la concluzia că guvernul rus este responsabil de otrăvirea cunoscutului opozant.

'Comunitatea de informaţii apreciază cu un grad înalt de încredere că responsabili ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au utilizat agent neurotoxic cunoscut sub numele de Noviciok pentru a-l otrăvi pe liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi în 20 august 2020', a indicat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Detalii privind sancţiunilor vor fi anunţate în scurt timp de Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei, menţionează agenţia dpa.

Sancţiunile reprezintă un răspuns la ceea ce oficialii americani au spus că a fost o încercare a guvernului rus de a-l asasina pe Navalnîi anul trecut, o acuzaţie pe care Rusia o neagă. Predecesorul lui Biden, fostul preşedinte Donald Trump, nu a aplicat pedepse Rusiei pentru atacul cu Noviciok împotriva lui Navalnîi.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Am spus foarte clar că nu sunt adeptul creșterii taxelor, mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pentru a aduce venituri la buget’

Acestea sunt primele sancţiuni împotriva Rusiei anunţate de administraţia preşedintelui Joe Biden, care, de la sosirea la putere la 20 ianuarie, a adoptat o abordare mult mai dură faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, decât Donald Trump.

'SUA nu caută nici să reseteze relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze', a afirmat un oficial american, sub rezerva anonimatului, adăugând că SUA nu vor ezita să manifeste fermitate ori de câte ori va fi necesar, iar comportamentul Rusiei atunci când depăşeşte graniţele respectate de naţiunile responsabile trebuie sancţionat.

Citește și: Situație dificilă pentru Călin Popescu-Tăriceanu: ÎCCJ a dat undă verde pentru începerea judecării pe fond

Opozantul rus (44 de ani) a sosit duminică într-o colonie penitenciară, situată la 200 km est de Moscova, pentru a ispăşi o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie, pe care el şi susţinătorii săi o denunţă drept politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.