Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiali americani şi afgani, îngrijoraţi de legăturile dintre Rusia şi militanţii talibani

Militari-romani-in-Afganistan

Oficiali afgani şi americani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că orice aprofundare a relaţiilor între Rusia şi militanţii talibani care luptă pentru a înlătura guvernul de la Kabul ar putea complica situaţia de securitate deja precară, relatează Reuters. Reprezentanţi ai Moscovei au negat că furnizează ajutor insurgenţilor, care luptă să cucerească zone întinse din teritoriul afgan şi care provoacă pierderi importante în rândul soldaţilor afgani, şi susţin că aceste contacte limitate au drept scop aducerea talibanilor la masa negocierilor.

Oficiali din Kabul au afirmat că sprijinul Rusiei pentru talibanii afgani pare să fie unul politic până în prezent. Însă, o serie de întâlniri recente despre care ei afirmă că ar fi avut loc la Moscova şi în Tadjikistan au provocat neliniştea serviciilor de informaţii afgane şi a oficialilor din domeniul apărării în legătură cu un posibil sprijin mai direct al Rusiei pentru talibani sub formă de arme sau bani.

Un important oficial afgan din domeniul securităţii a calificat sprijinul Rusiei pentru talibani drept 'o nouă tendinţă periculoasă', a afirmat generalul John Nicholson, comandantul forţelor SUA din Afganistan. El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Washington săptămâna trecută că Rusia s-a alăturat Iranului şi Pakistanului ca ţări care au o 'influenţă malignă' în Afganistan şi a subliniat că Moscova le oferă legitimitate talibanilor, conform Agerpres.

Ambasadorul Rusiei la Kabul, Alexander Mantiski, a declarat joi că relaţiile guvernului său cu insurgenţii au drept scop asigurarea securităţii cetăţenilor ruşi şi încurajarea discuţiilor de pace. 'Nu avem contacte intense cu talibanii', a declarat el, adăugând că Rusia doreşte o pace negociată în Afganistan care ar putea avea loc doar prin cultivarea contactelor cu toate părţile, inclusiv cu talibanii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.