Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialii catalani confirmă SEMNAREA declaraţiei de independenţă, însă cu un amendament: 'E un act SIMBOLIC, deocamdată'

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Declaraţia de independenţă a Cataloniei semnată marţi de deputaţii pro-independenţă din parlamentul regional şi de liderul catalan Carles Puigdemont este deocamdată un 'act simbolic', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului regional, transmite AFP.

'Declaraţia trebuie făcută de parlamentul Cataloniei', ceea ce nu s-a întâmplat, a explicat purtătorul de cuvânt Jordi Turull, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului .

Semnarea declaraţiei de marţi de către 72 de deputaţi şi de guvernul catalan a fost 'un act simbolic prin care ne-am semnat toţi angajamentul de a declara independenţa', a adăugat el, explicând că este vorba 'despre un timp mort, nu despre o renunţare sau un pas înapoi'.

'Preşedintele (Generalitat, Carles Puigdemont) a declarat că suspendă efectele independenţei, ale legii de tranziţie (către independenţă) pentru a ne aşeza, asculta, dialoga şi a vedea dacă există o posibilitate de a ajunge la un acord', a mai spus purtătorul de cuvânt. 'Facem apel prin aceasta la politică, nu la o discuţie juridică', a explicat el.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Potrivit AFP, faptul că purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul catalan vrea să 'dialogheze cu privire la independenţa Cataloniei' pare totuşi un pas suplimentar, în condiţiile în care, până acum, prioritatea era de a dialoga 'asupra organizării unui referendum de autodeterminare', ceea ce guvernul de la Madrid a refuzat în mod categoric.

'Nu renunţăm la independenţa Cataloniei', însă 'am dori să ştim ce oferă statul (spaniol) Cataloniei', a spus Jordi Turrul.

Citește și: Solicitare de urgență la CSM! Arătat cu degetul că ar fi „ACOPERIT”, un celebru judecător iese la ATAC

'Vă cer să fiţi civilizaţi şi să fiţi democraţi, o dată în viaţa dumneavoastră, şi să vă aşezaţi la masa negocierilor', i-a transmis miercuri, în parlamentul spaniol, deputatul catalan pro-independenţă Gabriel Rufian, purtătorului de cuvânt al guvernului central, Inigo Mendez de Vigo.

'Dialogul nu poate avea loc decât în cadrul legii', a răspuns acesta din urmă.

Citește și: Vodafone România face o mutare IMPREVIZIBILĂ! Cum vrea să devină lider pe piață – o nouă ofertă

În aceeaşi şedinţă, ministrul de externe Alfonso Dastis i-a acuzat pe liderii secesionişti din Catalonia că nu sunt altceva decât 'o forţă distructivă care îşi propune să învingă democraţia, să distrugă statul de drept'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.