Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficialul propus să conducă Fundaţia pentru islam recomandă "discreţie" musulmanilor

musulmani

Fostul ministru Jean-Pierre Chevenement, propus pentru a conduce Fundaţia pentru islam din Franţa, estimează că musulmanii "trebuie să-şi poată practica cultul în toată libertatea", dar le recomandă "discreţie" în spaţiul public "în această perioadă dificilă", potrivit unui interviu publicat luni de cotidianul Le Parisien.

"Musulmanii, ca toţi cetăţenii francezi, trebuie să poată să-şi practice cultul în toată libertatea", estimează Chevenement. Dar, "sfatul pe care îl dau în această perioadă dificilă - ca rector al Moscheii din Bordeaux (sud-vest) - este cel al discreţiei", continuă el, în timp ce în Franţa polemicile continuă în jurul portului voalului şi de acum al burkini, o ţinută de baie care acoperă tot corpul, potrivit AFP. Mai multe atentate jihadiste sângeroase au lovit Franţa în ultimele 18 luni şi ţara cunoaşte o creştere a tensiunilor împotriva comunităţii musulmane, prima în Europa.

Mult timp membru al Partidului Socialist aflat la putere, Jean-Pierre Chevenement, a fost ministru al apărării (1988-1991) şi de interne (1997-2000), candidând la alegerile prezidenţiale din 2002. De orientare suveranistă, el se opune unei organizări federaliste a Uniunii Europene şi susţine o politică securitară fermă. La începutul lunii august, preşedintele Francois Hollande a evocat numele său pentru a prelua conducerea noii Fundaţii pentru islam din Franţa. Dar această posibilă numire a unui nemusulman a fost criticată.

Preşedintele Hollande a subliniat necesitatea pentru această fundaţie creată în 2005, dar cu activitate paralizată de disensiuni interne, se exercite un control în special asupra finanţării construirii locurilor de cult musulmane. Relansarea fundaţiei este "un bun răspuns presiunii terorismului", estimează Chevenement, amintindu-şi intenţia de a nu se sustrage de la aceasta. El a indicat că "pune drept condiţie" pentru acceptarea sa "ca finanţările străine să fie interzise cu scopul ca totul să se petreacă în cea mai mare transparenţă şi pentru ca islamul din Franţa să depindă de bani colectaţi în Franţa", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.