Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiul NATO de la Chişinău nu va afecta neutralitatea Moldovei - Pavel Filip

pavel filip

Relaţia Chişinău-NATO este una firească şi presupune în primul rând schimb de informaţii, a declarat joi, într-un interviu acordat Tribuna.md, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip. Şeful executivului de la Chişinău a reiterat că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte deschiderea Oficiului, pentru că acest lucru nu presupune încălcarea principiului privind neutralitatea Republicii Moldova, informează Deschide.md, potrivit agerpres.

Totodată, Pavel Filip a declarat că Republica Moldova nu intenţionează să se integreze în NATO, astfel că Moscova ar trebui să fie mai relaxată cu privire la cooperarea Chişinăului cu această organizaţie.

R. Moldova intră în Uniunea Economică Eurasiatică cu rol de observator

'Relaţia dintre Republica Moldova şi NATO va rămâne în aceiaşi parametri buni, de cunoaştere reciprocă şi de informare periodică. Chiar dacă Republica Moldova este şi va rămâne ţară neutră, noi ne învecinăm cu NATO şi e firesc să avem contacte, să ne informăm unii pe alţii. Deschiderea oficiului NATO ne va ajuta să primim şi să oferim informaţii în mod operativ. Totodată, e normal sa avem reprezentare pentru un partener al nostru, la capitolul perfecţionare şi modernizare a armatei. Nu poţi fi stat în secolul XXI-lea şi să ai o armata din secolul XX, chiar dacă eşti un stat neutru', a subliniat Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, există 'diferenţe clare între UE, NATO şi GUAM, precum şi între scopurile Republicii Moldova vizavi de aceste organizaţii'. 'În raport cu UE, noi ne dorim apropierea constantă, cu obiectiv final aderarea, atunci când vor fi create toate condiţiile, atât la noi, cât şi în interiorul UE. În raport cu NATO, noi ne dorim o comunicare mai bună şi nu ne propunem să aderăm la această organizaţie, nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Iar în ceea ce priveşte GUAM, aceasta este o platformă regională în care vedem, atât pentru extinderea colaborării economice, cât şi pentru acţiuni comune pe dimensiunea de securitate', a explicat premierul Republicii Moldova.

Mama Tuturor Bombelor (MOAB). Cea mai mare armă americană NON-nucleară - FOTO/VIDEO

Totodată, Filip a dat asigurări că Republica Moldova va rămâne şi membră în Comunitatea Statelor Independente (CSI), Rusia fiind un 'partener important' pentru Chişinău. 'Sperăm că Rusia priveşte cu deschidere eforturile de politică externă a Republicii Moldova, fiindcă noi întotdeauna am căutat abordarea paşnică, am căutat să fim un furnizor de securitate şi de bună înţelegere în regiune şi în Europa în general', a subliniat Filip.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.