Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofițerii anticorupție investighează corupția de la Moldovagaz

stiri.md
Gazprom Moldovagaz

Un raport de audit al Curții de Conturi a Republicii Moldova, vizând activitatea „Moldovagaz” (controlată de „Gazprom”), cu prejudicii uriașe pentru cetățeni, a ajuns pe masa procurorilor de la Chișinău.

La solicitarea DW, informația a fost confirmată oficial de Curtea de Conturi din Moldova. Raportul de audit constată management defectuos, investiții nejustificate, achiziții prin intermediari cu achitarea unor adaosuri comerciale și de 200%.

Gigantul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, adică 145,3 milioane dolari, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari), regiunea transnistreană controlată de Rusia 13,44% (39 milioane dolari) și persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari).

Când se fură bani, compania nu mai are ce transfera Gazprom-ului și recurge la șantaj

În ajunul iernii, SA „Moldovagaz” s-a pomenit de mai multe ori în imposibilitate de a-și achita plățile față de „Gazprom”, iar pentru ca populația să nu rămână fără gaze, Guvernul s-a văzut nevoit să ajute financiar compania-fiică a Gazprom-ului prin diferite metode, inclusiv prin oferirea unui credit de 1 miliard 50 de milioane de lei moldovenești în luna octombrie 2022. Cu toate acestea, populația a fost somată să achite un tarif de șapte ori mai mare pentru gaze comparativ cu 2021, Guvernul intervenind cu compensații în facturi (inclusiv din donații externe), pentru a diminua impactul scumpirilor asupra familiilor sărace și pentru a stabiliza inflația.

În paralel, autoritățile au decis să verifice cum și-a cheltuit banii atât „Moldovagaz”, cât și întreprinderile înrudite cu aceasta. Constatările care apar în raportul de audit al Curții de Conturi sunt șocante. Este vorba de investiții (de 815 milioane de lei) și cheltuieli dubioase, datorii inexistente invocate de „Gazprom”, pierderi de 2 miliarde de lei moldovenești doar în perioada 2011-2021. Compania și-a construit un sediu pentru care a cheltuit dublu decât s-a estimat inițial, iar facturile aferente construcției pur și simplu au dispărut. Sacii unde erau documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul „Chișinău-Gaz”, iar o parte din documente au fost distruse. Oamenii responsabili de aceste abuzuri sunt și astăzi în funcții.

„Gazprom” a inventat datorii ca să poată șantaja Chișinăul

Pe parcursul anilor, compania „Moldovagaz” a făcut mai multe încercări de a include în tariful pentru populație pierderile generate prin management defectuos, dar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a reușit, de cele mai multe ori, să blocheze aceste tentative. Este vorba de achiziții dubioase prin intermediari, inclusiv de imobile, plăți salariale nejustificate, etc...

În octombrie 2021, în prag de iarnă, la scurt timp după ce a preluat guvernarea, ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, actuala putere de la Chișinău s-a pomenit fără un contract de livrare a gazelor în condițiile în care, tehnic, „Gazprom” era singurul furnizor care putea pompa gaze spre Moldova. Concernul rus a ținut Moldova în suspans până în ultimul moment, insistând, pe lângă condițiile politice legate de Transnistria, asupra unei pretinse datorii a Chișinăului față de „Gazprom” de peste 700 de milioane de dolari. Negociatorii moldoveni nu au recunoscut această datorie, convenindu-se asupra unui audit internațional. Acest audit încă are loc, fiind efectuat de o companie din Norvegia și alta din Marea Britanie.

Totuși, în raportul făcut public, Curtea de Conturi a Republicii Moldova se referă parțial și la aceste pretinse datorii. Curtea constată că există elemente care ar arăta că datoria invocată de „Gazprom” ar fi una falsă. Nu au fost semnate acte de verificare a datoriilor în perioada 1994-1997 si 2005-2016, așa cum prevede Legea contabilității. Anume în aceste perioade au fost acumulate cele mai multe pretinse datorii. În plus, în 2008 au fost reevaluate activele și investițiile făcute de Guvernul Republicii Moldova în infrastructura de gaze la o valoare de 3,36 miliarde de lei (325 milioane USD la acea vreme). În mod normal, această sumă urma să fie considerată datorie către statul Republica Moldova, dar a fost trecută în capitalul propriu al întreprinderii „Moldovagaz”. „Această sumă colosală de 325 milioane USD, trebuie revendicată de stat”, consideră deputatul PAS, Radu Marian.

Curtea de Conturi a sesizat Procuratura și conducerea țării

Curtea de Conturi a remis raportul de audit Procuraturii Generale, Parlamentului, șefei statului Maia Sandu, Guvernului de la Chișinău, companiei „Moldovagaz”, precum și ministerelor Finanțelor, Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, cerându-le să intervină.

Pe 12 ianuarie 2023, Centrul Național Anticorupție a informat Curtea de Conturi că, la solicitarea Procuraturii Generale, instituția efectuează „un complex de măsuri în vederea investigării tuturor circumstanțelor invocate (în raport – n.n.) și acumularea probatoriului necesar în vederea adoptării deciziei ce se impune”.

Actualul șef al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că majoritatea abaterilor depistate de Curtea de Conturi vizează perioada de până la venirea sa în funcție (2019).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.