Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ofranda' PNL la discuţiile de la Cotroceni: Liberalii se angajează la război total împotriva modificării legilor justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
consultari PNL Iohannis

Ludovic Orban a declarat, luni, că va semna, în numele PNL, o declarație-angajament în privința Legilor justiției, pe care o va înmâna președintelui, Klaus Iohannis. Șeful statului a chemat, miercuri la Cotroceni, partidele la consultări pe această temă.

"Voi semna în numele PNL această declarație angajament, pe care o voi înmâna președintelui României, ca să știe clar poziția PNL. De asemenea, solicităm celorlalte partide parlamentare să adopte o poziție similar, astfel încât să oferim garanția cetățenilor români că există o poziție reală în politică pentru a readuce legile justiției într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiție pentru fiecare cetățean", a afirmat Orban, potrivit Mediafax.

CITEȘTE ȘI: Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele: Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Declarația conține câteva puncte prin care PNL își asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneția și deciziile Curții Constituționale.

„În calitate de inițiator al demersurilor pentru sesizarea Comisiei de la Veneția, prin intermediul Adunării Parlsmentare a Conisliului Europei, cu privire la modificările aduse Legilor Justiției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală (...) PNL se angajează și cere același lucru și celorlalte partide parlamentare:

1. Să susțină suspendarea de la aplicare, în regim de urgență, fie printr-o inițiativă legislativă parlamentară, fie pe calea unei OUG, a modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii 304/2--4 privind organizarea judiciară, Legii 317/2004 privind CSM, atât prin pachetul de legi adoptate de Parlament, cât și prin OUG.

2. Să susțină punerea în deplin acord a acelor prevederi legale, care trebuie să facă obiectul unor noi reglementări, cu recomandările cuprinse ăn rapoartele Comisiei de la Veneția.

3. Să susțină solicitarea adresată Comisiei de la Veneția de asistență, la nivel parlamentar, în procesul de legiferare în domeniul Legilor Justiției, a Codurilor Penal și de procedură penală, în strânsă legătură cu experții Comisiei Europene.

4. Să voteze respingerea inițiativelor care modifică Codul penal și Codul de procedură penală, aflate în procedură legislativă și care se află în dezavprd cu recomandările Comisiei de la Veneția.

5. Să susțină amendarea Codului Penal și a Codului de procedură penală, pentru punerea în acord cu deciziile de neconstituționalitate ale CCR, precum și cu directivele Uniunii Europene, în urma unui amplu proces de consultare publică cu societatea civilă, organizațiile profesionale și actorii relevanți din sistemul judiciar”, prevede declarația-angajament a liberalilor.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci să NU adormi la volan

Documentul este semnată de președintele PNL, Ludovic Orban, în numele partidului.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis luni o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită miercuri, la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției, a anunțat Administrația Prezidențială.

Discuțiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneția și a criticilor aduse de această instituție cu privire la OUG privind legile justiției și Codurile Penale.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.