Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OIM: 'Cel puţin 70 de migranţi au murit înecaţi în largul Libiei, în tentativa de a ajunge în Europa'

Black News
migranti salvati

Cel puţin 70 de migranţi au murit înecaţi în ultimele două săptămâni după ce s-au îmbarcat pe coasta libiană în tentativa de a ajunge în Europa, a transmis joi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), potrivit AFP.

'Cel puţin 70 de migranţi sunt daţi dispăruţi în largul coastelor Libiei şi presupuşi înecaţi în cursul ultimelor două săptămâni', a indicat OIM într-un comunicat.

OIM precizează că 'o ambarcaţiune ce transporta 25 de migranţi s-a răsturnat în largul oraşului Tobruk' din estul Libiei. 'Autorităţile au salvat şase migranţi şi au recuperat şapte cadavre, în timp ce restul de 12 persoane sunt căutate în continuare', a adăugat sursa citată.

OIM menţionează şi un alt naufragiu, din 27 februarie, când o ambarcaţiune 's-a răsturnat după patru ore de la plecarea din portul Sabratha', vestul Libiei.

În urma acestui naufragiu nu a fost găsit niciun supravieţuitor, dar au fost recuperate 15 cadavre, printre care cel al unui bebeluş, iar 35 de persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit Agerpres.ro.

Aceste naufragii ridică la 215 numărul migranţilor înregistraţi ca morţi sau dispăruţi în Mediterana Centrală în acest an, conform proiectului 'Missing Migrants Project' al OIM.

Libia, aruncată în haos politic şi de securitate după răsturnarea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, este un punct important de trecere pentru zecile de mii de migranţi care încearcă în fiecare an să debarce în Europa, pe coastele italiene, aflate la o distanţă de doar 300 km.

Mulţi migranţi, majoritatea veniţi din Africa subsahariană, ajung victime ale traficanţilor sau îşi pierd viaţa în timpul traversării Mediteranei.

În comunicat, Federico Soda, şeful misiunii OIM în Libia, se declară 'consternat' de aceste pierderi umane şi de 'lipsa de acţiune pentru a răspunde acestei tragedii'.

Mai mult de 123.000 de migranţi au debarcat în Italia în 2021, venind din Libia sau Tunisia, faţă de 95.000 în 2020, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Anul trecut, au fost daţi dispăruţi ori s-au înecat în Mediterana aproape 2.000 de migranţi, în creştere faţă de 1.401 în 2020, arată OIM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.