Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz asigură SUA de continuarea relațiilor transatlantice

olaf scholz

Olaf Scholz, candidatul Partidului Social Democrat german (SPD) la succesiunea cancelarului creştin-democrat Angela Merkel, a afirmat luni că un guvern condus de el ar oferi Statelor Unite continuitate în relaţiile transatlantice, transmite Reuters.

'Parteneriatul transatlantic este esenţial pentru noi în Germania şi pentru un guvern care va fi condus de mine. Aşadar, vă puteţi baza pe continuitate în această chestiune', le-a spus Scholz jurnaliştilor luni, la o zi după alegerile federale în care partidul său a obţinut cel mai mare număr de voturi.

'Este important că noi ne vedem ca democraţii şi că înţelegem faptul că într-o lume ce devine mai periculoasă este important să colaborăm, chiar dacă avem conflicte pe un subiect sau altul', a adăugat social-democratul german.

Nu este clar deocamdată cine va conduce viitorul guvern german, dat fiind că niciun partid nu a întrunit o majoritate de voturi, iar formaţiunile principale urmează să înceapă negocieri în vederea formării unei coaliţii.

La scrutinul de duminică, SPD a obţinut 25,7% din sufragii, în timp ce conservatorii cancelarului Angela Merkel au înregistrat doar 24,1% din voturi, după patru mandate consecutive la conducerea executivului.

Atât social-democratul Olaf Scholz, cât şi candidatul conservator Armin Laschet şi-au anunţat intenţia de a conduce viitorul guvern.

Alte două partide sunt potenţiale pretendente la participarea la guvernare - Verzii, care au obţinut 14,8% din voturi, şi liberalii din FDP, cu un scor de 11,5%.

Pentru a evita o nouă 'mare coaliţie' precum cea condusă în ultimii patru ani de Merkel, conservatorii şi social-democraţii vor trebui să-i convingă atât pe Verzi, cât şi pe liberali - partide cu agende politice extrem de diferite - să li se alăture într-o coaliţie tripartită.

Este de aşteptat ca reprezentanţii Verzilor şi cei ai FDP să încerce să ajungă la o poziţie comună înainte de a începe negocierile oficiale cu cele două mari familii politice germane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.