Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda: Geert Wilders face apel după ce a fost găsit vinovat de incitare la discriminare

Operation World
Olanda

Politicianul olandez Geert Wilders, cunoscut pentru poziţia sa antiimigraţie, a făcut apel marţi împotriva unei decizii din decembrie a justiţiei din ţara sa care l-a găsit vinovat de incitare la discriminare, în cadrul unui proces despre care susţine că este motivat politic, relatează Reuters. Cazul se referă la un fapt petrecut la un miting electoral din 2014 la care Wilders a dat tonul unor scandări împotriva prezenţei marocanilor în Olanda. În decembrie anul trecut, politicianul de 54 de ani a fost găsit vinovat, dar nu s-a pronunţat nicio sentinţă împotriva sa şi a fost achitat în legătură cu un capăt de acuzare separat de incitare la ură. Acuzarea, care ceruse o amendă de 5000 de euro, a făcut de asemenea apel. Potrivit avocatului lui Wilders, Geert Jan Knoops, verdictul a reprezentat o "lovitură fatală" dată libertăţii de exprimare. Judecarea apelului este prevăzută pentru mai anul viitor.

Audierile în acest proces au loc în condiţii speciale de înaltă securitate, întrucât Wilders trăieşte din 2004 sub protecţie 24 de ore din 24, după ce a devenit ţinta ameninţărilor cu moartea din partea militanţilor islamişti. La mitingul din 2014, Geert Wilders a scandat, în fruntea unui grup de susţinători, "Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!", în referire la numărul conlocuitorilor săi de origine marocană, pentru a adăuga apoi, zâmbind: "Vom avea grijă de asta". Circa 400.000 de persoane din populaţia de 17 milioane a Olandei sunt de origine marocană, conform Agerpres.

Sentimentele antiimigraţie s-au intensificat în ultimii ani în Olanda, cum s-a întâmplat şi în alte state ale Uniunii Europene ca Germania sau Franţa. Geert Wilders a cerut de altfel şi închiderea frontierelor în faţa imigranţilor proveniţi din ţări musulmane, precum şi închiderea moscheilor. În 2011, Wilders a fost achitat în legătură cu o serie de remarci anti-islam, între care asemănarea acestei religii cu nazismul şi apelul la interzicerea Coranului. În iunie, procurorii olandezi au anunţat că Wilders nu va fi pus sub acuzare pentru alte declaraţii controversate privind islamul făcute în timpul unei vizite în Austria în 2015. 'Cu cât mai puţin islam, cu atât mai bine', a afirmat atunci Wilders, adăugând că 'ideologia islamică este o ideologie a războiului şi a urii'.

Formaţiunea sa, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a ieşit pe locul al doilea la alegerile din martie, dar nu a fost acceptată în negocierile pentru crearea unei coaliţii guvernamentale, iar în prezent conduce opoziţia parlamentară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.