Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda returnează Ucrainei tezaurul de aur împrumutat din Crimeea. Rusia reacţionează

O colecţie valoroasă de artefacte din aur provenite din Crimeea care au fost împrumutate unui muzeu olandez atunci când Rusia a ocupat peninsula trebuie să fie returnate Ucrainei şi nu muzeelor care le-au deţinut iniţial, a decis miercuri un tribunal din Olanda, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Autorităţile de la Kiev şi patru muzee şi-au disputat în instanţă soarta tezaurului arheologic după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Citeşte şi: New-yorkezii au fost băgaţi în sperieţi de survolul unui avion GIGANT - FOTO/VIDEO

Conform hotărârii instanţei olandeze, Crimeea nu este ţară suverană şi de aceea ea nu poate revendica respectivele artefacte ca patrimoniu cultural. În aceste condiţii, de îndată ce obiectele în cauză revin pe teritoriul ucrainean, o instanţă din Ucraina va trebui să decidă dacă ele revin Muzeului Naţional al Ucrainei sau muzeelor din Crimeea care le deţineau în momentul invadării peninsulei de către forţele ruse.

Muzeul olandez Allard Pierson a decis pe 21 august 2014, cu câteva zile înainte de încheierea unei expoziţii, să nu returneze bogata colecţie de obiecte de aur împrumutată din Crimeea, care în luna martie a aceluiaşi an fusese anexată de Rusia.

Expoziţia de artefacte din Crimeea a fost inaugurată la muzeul din Amsterdam cu o lună înaintea semnării tratatului prin care Rusia a anexat Crimeea, aminteşte AFP.

Citeşte şi: Confesiunea unui președinte: 'AM UCIS personal criminali pentru a da un exemplu poliției'

Reacţia Moscovei nu a întârziat să apară. Rusia trebuie să continue lupta pentru colecţia de artefacte din aur provenite din Crimeea, după decizia de miercuri a unei instanţe din Olanda conform căreia obiectele în cauză, care au fost împrumutate unui muzeu olandez atunci când Rusia a ocupat peninsula, trebuie să fie returnate Ucrainei şi nu muzeelor care le-au deţinut iniţial, a declarat miercuri Stanislav Govoruhin, şeful comisiei de cultură din camera inferioară a parlamentului rus, potrivit DPA.

''Decizia instanţei a fost absolut aşteptată. Nu s-ar fi putut altfel, dar acest lucru nu înseamnă că Rusia nu trebuie să continue lupta pentru această colecţie, pentru a demonstra că ea aparţine poporului rus şi Crimeii'', a declarat Govoruhin, un renumit regizor şi membru de mulţi ani al legislativului de la Moscova, pentru Interfax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.