Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda se pregătește pentru un Brexit fără acord

Brexit

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat vineri că i-a transmis şefei executivului britanic, Theresa May, că el nu vede cum s-ar putea ''ciupi'' din acordul privind Brexitul pe care l-au convenit Londra şi Bruxelles-ul, dar a fost respins de parlamentul britanic, şi a cerut mediului de afaceri şi instituţiilor din Olanda să intensifice pregătirile pentru un eventual Brexit fără acord, relatează Reuters preluată de Agerpres.

''I-am spus: Nu văd cum poate fi ciupit din actualul acord'', a afirmat Mark Rutte în faţa presei, relatând o discuţie telefonică avută joi cu Theresa May. ''Ea chiar se aşteaptă ca Brexitul să se facă la 29 martie'', a completat premierul olandez, arătând că nu crede în posibilitatea amânării ieşirii Regatului Unit din UE după această dată deja stabilită conform articolului 50 din Tratatul UE.

Mark Rutte a ţinut să amintească faptul că Brexitul, indiferent că va fi cu sau fără un acord, va dăuna Olandei, care este un partener comercial major al Regatului Unit. Brexitul ''va provoca perturbări şi încercăm să reducem la minimum efectele'' lor, prin urmare ''trebuie să privim realitatea şi să ne pregătim pentru toate scenariile'', a subliniat şeful guvernului olandez. ''Să sperăm la ce este mai bine şi să ne pregătim pentru ce este mai rău'', a mai spus el.

Printre măsurile luate de guvernul olandez pentru eventualitatea unui Brexit fără acord se numără şi angajarea a circa 1.000 de ofiţeri vamali pentru a gestiona controalele la graniţă.

''Fac apel la organizaţiile sociale, la companii şi instituţii ca, în cazul în care nu au făcut-o deja, să se infomeze cu privire la ce au de făcut pentru a fi pregătite. Timpul se scurge. 29 martie va fi peste doar 10 săptămâni'', a atenţionat premierul olandez.

După ce Camera Comunelor a respins acordul privind Brexitul, în special din cauza clauzei de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere, premierul May trebuie să vină luni în faţa parlamentului cu un ''plan B'' ce va cuprinde paşii următori pe care-i propune în dosarul Brexitului.

Ulterior, deputaţii britanici vor dezbate timp de o săptămână acest plan şi vor putea propune la rândul lor amendamente. Dacă se va contura o opinie ce poate întruni la vot o majoritate, atunci premierul May se va putea întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului. Însă până în prezent oficialii europeni au respins orice renegociere a acestui acord.

În lipsa unei înţelegeri cu Bruxelles-ul, posibilele opţiuni pentru Londra ar fiind ieşirea Regatului Unit din UE fără niciun acord la 29 martie, amânarea Brexitului, eventual cu convocarea unui nou referendum sau prin preluarea de către parlament a controlului procesului de ieşire a ţării din UE, ori chiar anularea Brexitului. În declaraţiile date, premierul Theresa May a insistat până în prezent pe opţiunea ieşirii din UE fără un acord pe 29 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.