Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda şi Belgia s-au înţeles şi fac schimb de teritorii

Provincia belgiană Liege va face luni, 28 noiembrie, un schimb de teritorii cu Olanda, frontiera belgiano-olandeză urmând a fi retrasată printr-un tratat în această privinţă care va fi semnat de regele Philippe al Belgiei şi regele Willem Alexander al Olandei, relatează luni postul RTBF şi cotidianele belgiene Le Soir şi La Derniere Heure, potrivit agerpres

Teritoriile în cauză se află pe malul fluviului Meuse (Maas în olandeză), în dreptul localităţilor Visé (Belgia) şi Eijsden (Olanda), şi sunt zone naturale nelocuite.

Citeşte şi: SPECTACOLUL naturii. Un gheizer de peste 30 de metri a erupt într-un lac din Noua Zeelandă -VIDEO

Tratatul care va fi semnat luni este o consecinţă a acţiunilor întreprinse la începutul anilor '60 pe malul fluviului Meuse, în zona unde acesta reprezintă frontiera naturală dintre Belgia şi Olanda.

"A fost necesară o rectificare a cursului fluviului Meuse şi 13 hectare de terenuri belgiene au fost alipite geografic la Olanda, fără a avea un alt acces decât trecând pe la vecinii noştri. Acest lucru a ridicat probleme referitoare la regulile poliţiei'', explică Charles Havard, reprezentant al primăriei comunei belgiene Visé. "Este vorba despre o măsură pur practică, nu există nici măcar o locuinţă, nu pierdem locuitori. Sunt doar zone naturale, pe care le cedăm pentru ca poliţia să poată avea un acces mai facil'', adaugă el.

În schimb, Belgia recuperează un mic teritoriu cu o suprafaţă de 3 hectare.

Semnarea tratatului va avea loc în capitala olandeză, iar modificarea frontierei va deveni efectivă începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează ratificării documentului de către cele două parlamente naţionale (cu siguranţă nu înainte de 1 ianuarie 2018).

Citeşte şi: Putin taie-n carne vie. A destituit patru oficiali de rang înalt pentru INCOMPATIBILITATE

Frontiera actuală a fost stabilită 1843 de-a lungul fluviului Meuse, urmând punctele cele mai adânci ale cursului acestuia între localităţile Visé şi Eijsden.

În 1961, s-a decis începerea unor lucrări pentru facilitarea navigaţiei, terenuri belgiene regăsindu-se astfel pe partea olandeză şi viceversa, fără posibilitate de acces pe cale terestră. Operaţiunea s-a desfăşurat în cadrul unor lucrări de anvergură în perioada 1962 - 1980 şi a vizat îmbunătăţirea joncţiunii canalelor Albert şi Juliana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.