Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oleksandr Sirski îi avertizează pe ruși: Harkivul poate deveni un oraș fatal

podul.ro
Oleksandr Sirski

Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, avertizează că Harkivul poate deveni un oraș fatal pentru trupele ruse, dacă acestea încearcă să îl ocupe din nou, notează RBC, potrivit Rador Radio România.

Într-un interviu acordat agenţiei Ukrinform, Sirski a afirmat că, în momentul de faţă, sunt implementate măsuri cuprinzătoare la scară largă pentru a consolida apărarea Harkivului. Comentând riscul unei noi ofensive a Federației Ruse în regiunea Harkiv, Oleksandr Sirski a remarcat că, în momentul de faţă, se iau toate măsurile pentru a răspunde în mod adecvat unei astfel de posibilități.

"Desfășurăm un mare complex de lucrări de fortificare a teritoriilor și a pozițiilor, instalăm un sistem complex de bariere, plănuim folosirea trupelor noastre în cazul unor astfel de acțiuni" - a subliniat comandantul-şef al armatei ucrainene. Sirski a amintit că Forțele de Apărare ucrainene au deja experiență în operațiuni de luptă în regiunea Harkiv, după ce au reuşit să calculeze acțiunile inamicului și să elibereze o parte semnificativă a teritoriului ocupat de ruşi în această regiune. "Atunci, a avut loc o prăbușire la scară largă a frontului rusesc. Dacă rușii se mută din nou acolo, Harkivul va deveni pentru ei un oraș fatal" - a avertizat Sirski.

Totodată, acesta a menționat că următoarele acțiuni defensive pot varia foarte mult, din cauza unicității fiecărei situații individuale de pe câmpul de luptă.

 

Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta anterior

Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta anterior pentru a respinge invazia lansată acum doi ani de Rusia, a afirmat vineri comandantul-şef, generalul Oleksandr Sîrski, potrivit Reuters.

În decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că armata a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni, în condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai liniei frontului.

Generalul Sîrski, numit luna trecută, a explicat într-un interviu publicat vineri în presa ucraineană că acest număr a fost "semnificativ redus" în urma unei reevaluări a resurselor, fără a prezenta un nou număr.

"Ne aşteptăm să dispunem de suficienţi oameni capabili să-şi apere patria", a declarat generalul agenţiei de presă Ukinform. "Nu vorbesc doar despre cei mobilizaţi, ci şi despre combatanţii voluntari", a adăugat el.

Efortul de mobilizare ucrainean a fost afectat de o scădere a entuziasmului şi de informaţiile privind cazuri de corupţie şi abuzuri la birourile de recrutare.

O lege care le-ar permite responsabililor ucraineni să crească efectivele chemate sub arme se află în discuţia parlamentului.

Oleksandr Sîrski a mai spus că o inspecţie a unităţilor noncombatante le-a permis planificatorilor militari să trimită pe front "mii" de soldaţi şi că rolurile de suport al luptelor sunt "la fel de importante" în efortul de apărare al Kievului.

"Războiul pe care suntem forţaţi să-l purtăm împotriva invadatorilor ruşi este unul de uzură, un război de logistică. De aceea, nu poate fi subestimată importanţa unor unităţi de sprijin eficiente", a notat generalul ucrainean.

El a dat asigurări totodată că se pregătesc linii defensive "puternice în aproape toate zonele periculoase" în faţa atacurilor ruse.

Oraşul Avdiivka din estul Ucrainei a căzut luna trecută sub controlul ruşilor, după un asalt de câteva luni în cursul căruia apărătorii săi ucraineni au fost depăşiţi ca efective şi armament.

Generalul ucrainean a precizat în interviul publicat vineri că forţele sale şi-ar fi păstrat "categoric" poziţiile dacă Kievul ar fi primit mai multă muniţie şi capacităţi de apărare antiaeriană de la partenerii săi occidentali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.