Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oligarhul fugar Ilan Şor, către ambasadorul UE în R.Moldova: 'Dispari din țară!'

TVN
Ilan Sor

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova, a cerut ca reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Janis Mazeiks, să fie declarat persona non grata pe teritoriul ţării. Diplomatul i-a dat o replică acidă, relatează News.ro.

Ilan Şor, care se sustrage de la executarea pedepsei ascuzându-se (cel puţin până de curând) în Israel, ţară al cărei cetăţean este, a fost deranjat că diplomatul european s-ar fi referit la echipa sa şi la cea a partidului prorus „Şansă”, pe care îl finanţează, cu calificativul „grup infracţional organizat”.

  • „Mă întreb ce forţe l-au obligat pe ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, să arunce cu noroi în politicienii moldoveni. Acesta a decis să se amestece în treburile interne ale ţării mele şi i-a numit pe cei mai altruişti şi oneşti politicieni din echipa mea şi din Partidul Şansă „grup infracţional organizat”. (…) Mažeiks şi oamenii lui ar trebui să fie imediat declaraţi persona non grata. Ei abuzează de statutul lor pentru a influenţa situaţia politică de la noi sub pretextul „sprijinirii democraţiei”, dar de fapt îi încalcă fundamentele. (…) Pleacă din ţară, nerespectat domn Mažeiks!”, a scris Şor pe Facebook, în română şi rusă, postând o fotografie cu ambasadorul UE pe care este scris cu litere mari „DISPARI”.

Replică acidă

Reprezentantul UE în Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, i-a dat replica lui Ilan Şor într-o postare sarcastică făcută în limba română pe Facebook:

  • „Este îmbucurător să văd că un infractor condamnat vrea să plec din Republica Moldova. Înseamnă că facem exact ceea ce trebuie, ajutând statul să scoată banii murdari din politica moldovenească. Oricum, sunt sigur că mulţi moldoveni şi-ar dori ca „cel mai altruist şi onest politician” să revină în Moldova, unde îşi poate petrece următorii 15 ani fără să-şi schimbe locaţia”, a transmis ambasadorul.

Declaraţia ambasadorului se referă la faptul că, potrivit celor mai recente informaţii ale Interpol, Ilan Şor ar fi părăsit Israelul, dar nu se ştie exact unde se află. Presa a scris că ar putea fi în Turcia sau în Rusia.

Partidul Şansă, afiliat lui Ilan Şor, a fost exclus de la alegerile locale din motive de securitate naţională, prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. În consecinţă, Comisia Electorală Centrală a aplicat ştampila „RETRAS” pe toate buletinele de vot, iar formaţiunea nu a putut participa la scrutin. Partidul Şansă şi echipa fugarului Ilan Şor au condamnat scoaterea partidului din cursa electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie şi au contestat hotărârea CSE în instanţele de judecată.

CUM A APĂRUT PARTIDUL „ŞANSĂ”

După ce partidul „ŞOR” legat direct de oligarhul fugar a fost declarat neconstituţional, în locul său a apărut o altă formaţiune politică, cu acelaşi nume, Blocul Ş.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noştri” şi Partidul Politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”. Anunţul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Şor, fostul lider al Partidului ŞOR, scrie NewsMaker.

Între timp, partidul „Ai noştri” a fost redenumit în Partidul Politic „ŞANSĂ”, iar în mai puţin de două săptămâni la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care preşedintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul preşedinte al partidului „ŞANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Şansă” a anunţat că îşi uneşte oficial forţele cu echipa politicianului fugar Ilan Şor. Ulterior, Şor a anunţat, alături de deputata ŞOR Marina Tauber, că vor susţine candidaţii acestui partid, în special la şefia Primăriei Bălţi şi Orhei.

Ilan Şor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. De atunci, omul de afaceri prorus a „orchestrat” din străinătate mai multe proteste anti-guvernamentale la Chişinău, plătindu-i pe participanţi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.