Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cunoscut om de afaceri bulgar și fost agent secret al serviciilor speciale, asasinat în stil mafiot la Sofia: a fost ucis cu o pușcă

mediapool.bg
Aleksei Petrov

Cunoscut om de afaceri bulgar, asasinat în stil mafit la Sofia: a fost ucis cu o pușcă

Cunoscutul om de afaceri bulgar Aleksei Petrov, poreclit „Tractorul”, a fost împuşcat mortal, în cartierul sofiot Dragalevţi, informează NOVINI, relatează Rador.

Incidentul s-a petrecut, miercuri la prânz.

Poliţia a securizat zona şi a demarat cercetări la faţa locului.

Potrivit postului de televiziune Nova Televizia, asupra lui Petrov s-a tras cu o puşcă.

O femeie rănită, aflată în stare gravă alături de victimă, a fost transportată de urgenţă la Spitalul "N.I.Pirogov" din Sofia.

Cine a fost Aleksei Petrov: legături cu serviciile secrete și mediul de afaceri după 1990

Aleksei Petrov s-a născut la 23 aprilie 1962. La sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90, a făcut parte din una dintre unitățile de elită ale Ministerului de Interne din Bulgaria - Brigada Specializată pentru Combaterea Terorismului, o echipă de comando ai cărei membri sunt cunoscuți în mod obișnuit sub numele de "barosanii", se arată în profilul întocmit de agenția bulgară Novinite.

Ulterior, a lucrat în cadrul Serviciului Național de Securitate al Bulgariei, una dintre principalele direcții ale Ministerului de Interne, iar apoi a intrat în sectorul privat de afaceri. Înainte de anul 2000 a fost cofondator și membru al consiliului de administrație al companiei de asigurări "Apollo & Balkan", al companiei de asigurări "Spartak" (ulterior "Levski-Spartak") și este unul dintre proprietarii bazinului "Spartak" din Sofia. Se pare că ar fi avut acțiuni în alte câteva firme.

A fost implicat activ în Federația bulgară de karate, inclusiv ca antrenor de karate, moment în care drumul său s-a intersectat cu cel al premierului bulgar Boyko Borisov, el însuși fost antrenor al echipei naționale de karate a Bulgariei.

Înainte de 1998, Aleksei Petrov a fost partener de afaceri cu Boyko Borisov și cu Rumen Nikolov, cunoscut și sub numele de "Pașa", într-o firmă care avea ca scop promovarea karate-ului ca sport. Firma se numea "Budoinvest" OOD.

Aleksei Petrov a devenit celebru în public după ce a existat un atentat la viața sa la 15 august 2002, când a fost împușcat și rănit în piept și în picior în timp ce ieșea din biroul său din complexul de piscine Startak.

Ca urmare a acestei tentative, s-a aflat ulterior că viața sa a fost amenințată mai devreme, în martie 1999, când a fost împușcat în picior în restaurantul Perla din cartierul Dragalevtsi din Sofia. Petrov ar fi luat cina împreună cu Toma Borisov, șeful "Alpha Security Group" și Kiril Kirov (cunoscut și sub numele de "Kiro Yaponetsa", adică "Japonezul", un presupus șef al marilor grupuri criminale de origine romă), când Kirov a tras din greșeală în timp ce-și manevra arma, rănindu-l pe Petrov. Atentatul din 2002 împotriva lui Aleksei Petrov nu a fost rezolvat de poliție.

Aleksei Petrov are un doctorat în economie la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia și a fost, de asemenea, profesor la aceeași universitate, predând cursuri de securitate și economie.

Numele lui Aleksei Petrov a devenit din nou celebru în public în primăvara anului 2008, când a fost implicat într-un scandal în care a fost implicat fostul ministru de interne din partea Partidului Socialist, Rumen Petkov.

Atunci s-a aflat că Petkov a avut întâlniri cu frații Plamen Hristov și Angel Galev, oameni de afaceri cunoscuți și sub numele de Frații Galevi (în prezent anchetați și încarcerați pentru activități de crimă organizată). Această dezvăluire a fost făcută de generalul Vanyo Tanov, un fost polițist de rang înalt, numit în vara anului 2009 de guvernul Borisov. Ministrul de interne de atunci, Rumen Petkov, a fost cel care a anunțat aproape imediat că Petrov a fost prezent la întâlnirea cu frații Galevi în calitate de agent sub acoperire al Agenției Naționale de Securitate de Stat (DANS - Agenția de Securitate a Bulgariei).

Chiar dacă Rumen Petkov a susținut că a avut o întâlnire "de lucru" cu frații Galevi, adică pentru a-i avertiza cu privire la activitățile lor, acesta și-a dat demisia în aprilie 2008, când a izbucnit un scandal public.

Petkov a fost judecat ulterior pentru că a dezvăluit identitatea agentului sub acoperire al DANS, Aleksei Petrov, dar a fost achitat.

Aleksei Petrov a reacționat la dezvăluirea numelui său de către generalul Vanyo Tanov, reproșându-i lui Boyko Borisov, pe atunci primar al Sofiei, că nu l-a controlat mai bine pe apropiatul său Tanov.

Petrov a fost dezvăluit ca fiind un consilier special al lui Petko Sertov, fostul director al DANS. (DANS însuși a fost înființat la 1 ianuarie 2008, când guvernul Stanishev a unit trei servicii de securitate și de informații existente anterior).

În vara anului 2009, cazul scandalos numit "Galeria" a ajuns în presă; se dezvăluia că, în cadrul acestuia, agenți DANS au spionat și au purtat conversații cu jurnaliști bulgari importanți. Aleksei Petrov a părăsit DANS la 31 august 2009, la o lună după ce guvernul Boyko Borisov a preluat mandatul, spunând că nu se simțea confortabil într-o situație în care era un angajat al lui Borisov.

În octombrie 2009, a izbucnit un scandal, Boyko Borisov anunțând că predecesorul său Serghei Stanișev a ascuns și a abuzat de rapoartele ultrasecrete ale DANS, scoțându-le din biroul său. Una dintre reformele strict secrete (care ar fi dispărut în toamna anului 2008) a fost adusă în biroul lui Borisov chiar de către Aleksei Petrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.