Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omagiu adus victimelor atacului de la târgul de Crăciun din Berlin, la cinci ani de la tragedie

Christkindlmarkt targ craciun munchen

Germania aduce un omagiu duminică victimelor celui mai grav atac jihadist consemnat vreodată pe teritoriul său. Comis de tunisianul Anis Amri, atacul din 19 decembrie 2016, revendicat de gruparea Stat Islamic, s-a soldat cu 12 morţi şi zeci de răniţi. O a 13-a persoană a decedat în octombrie acest an din cauza rănilor grave suferite în atac, relatează duminică AFP şi dpa.

Ziua de duminică va fi marcată începând cu ora locală 18:45 (17:45 GMT) de o ceremonie şi un discurs al preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, informează Agerpres.

Ceremonia se va desfăşura în celebra biserică memorială Kaiser Wilhelm (Gedächtniskirche). Clopotele bisericii vor răsuna la ora 20:02, ora atentatului din 2016, când camionul lansat în plină viteză a intrat în mulţimea de vizitatori ai târgului de Crăciun din Berlin.

Apropiaţii victimelor atentatului, aşteptaţi la ceremonie, au adresat în această săptămână o scrisoare deschisă noului cancelar Olaf Scholz în care solicită investigaţii suplimentare întrucât, în opinia lor, nu au fost elucidate complet circumstanţele referitoare la eventualii complici.

Pe 19 decembrie 2016, tunisianul Anis Amri a intrat cu un camion în vizitatorii târgului de Crăciun organizat în apropierea bisericii memoriale Kaiser Wilhelm din Berlin. Amri îl ucisese deja pe şoferul camionului, un cetăţean polonez, şi capturase vehiculul pentru a-l folosi la comiterea atacului.

Anis Amri, care avea 24 de ani când a comis atentatul, a reuşit să se ascundă timp de patru zile. Teroristul a fost apoi identificat în apropiere Milano, unde a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia italiană.

Începând din anul 2000, autorităţile germane au dejucat 23 de tentative de atentate islamiste, indica în septembrie Ministerul de Interne german. Numărul islamiştilor consideraţi periculoşi care se află în Germania în prezent este de 554, potrivit poliţiei germane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.