Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omagiu Ciprian Porumbescu - vineri, la Casa Artelor Dinu Lipatti

casa-artelor-dinu-lipatti.business.site
Casa Artelor Dinu Lipatti

Un eveniment de omagiere a compozitorului şi violonistului Ciprian Porumbescu va avea loc, vineri, la Casa Artelor Dinu Lipatti, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la naşterea acestuia, informează Agerpres.

Momentul artistic se află la ediţia a doua şi face parte din seria de evenimente din programul "Omagiu", al cărui scop este promovarea culturii clasice româneşti şi al patrimoniului cultural naţional imaterial, prin aducerea în amintirea publicului a unor personalităţi emblematice naţionale şi internaţionale.

Ciprian Porumbescu a rămas în istoria muzicii româneşti pentru muzicalitatea aparte a lucrărilor sale, ce au ca teme folclorul autentic românesc, precum şi tematici patriotice. Este recunoscut pentru opera ce îl va face celebru - "Balada pentru vioară şi orchestră" - prin care va cristaliza acest gen muzical, dar şi pentru "Crai nou" - prima operetă scrisă de un compozitor român. A compus muzica pentru celebrul cântec "Pe-al nostru steag e scris Unire" şi imnul "Trei culori", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Casa Artelor Dinu Lipatti.

Evenimentul dedicat marelui compozitor va începe de la ora 19,00.

Tânărul violonist Antonio Piculeata (România) şi pianista Marie Francois (Belgia) vor susţine recitalul extraordinar "Omagiu lui Ciprian Porumbescu" cu un program care include compoziţii semnate de acesta, precum şi de George Enescu, Dinu Lipatti, Jules Massenet, Fritz Kraisler.

Seara va continua cu proiecţia filmului artistic biografic "Ciprian Porumbescu" (1973) în regia şi scenariul lui Gheorghe Vitanidis, producţie a Studioului de Cinematografie Bucureşti, ce prezintă ultimii doisprezece ani din scurta viaţă a compozitorului. Povestea urmăreşte dragostea lui pentru Berta (Tamara Creţulescu), anii de studiu la Facultatea de Teologie de la Cernăuţi unde Ciprian Porumbescu (Vlad Rădescu) şi foştii săi colegi fondează Arboroasa - prima societate academică din Bucovina.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilităţi şi al însoţitorilor acestora este gratuit, cu o rezervare în prealabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.