Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șomaj tehnic pentru 50.000 de oameni, iar alți 20.000 vor primi zile libere. Precizările ministrului Muncii

Facebook
Raluca Turcan

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța care prevede prelungirea șomajului tehnic, de care se estimează că vor beneficia 50.000 de oameni, dar și ordonanța privind acordarea de zile libere pentru părinți, de care ar putea beneficia alți 20.000 de oameni.

Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, prelungirea șomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaților și angajatorilor a căror activitate este restricționată prin decizii ale autorităților. Până acum, această prevedere a ajutat 1,2 milioane de oameni, iar investițiile s-au ridicat la 4,8 miliarde de lei.

„Constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut”, a anunțat Turcan.

Acesta ajutor se acordă și profesioniștilor, precum comercianți, înteprinzători, persoane autorizate, persoane fizice care obțin venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe, sau persoane din domeniul sportului.

Acordarea ajutorului de șomaj este similară procedurii aplicate până acum și se estimează că vor beneficia aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariați și 15.000 de profesioniști. Impactul financiar pentru două luni este de 238,4 milioane de lei.

De la începutul pandemiei, sumele acordate pentru plata zilelor libere pentru părinți ajung la 90 de milioane de lei. De aceste prevederi au beneficiat 34.000 de părinți, iar după prelungirea ei se estimează că alți 20.000 vor primi un astfel de ajutor. Impactul financiar ar fi de 50 de milioane de lei lunar.

„Acest sprijin se acordă părinților copiilor până în 12 ani, care se află în sistemul de educație antepreșcolar și preșcola. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zielele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă. Pentru anumite sectoare e nevoie și de acordul angatorului”, a anunțat Raluca Tucan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.