Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS declară încetarea stării de urgență sanitară mondială generată de COVID-19

premiumtimesng.com
covid-19

COVID-19 nu mai reprezintă o urgență globală de sănătate, a transmis vineri Organizația Mondială a Sănătății, un pas major către sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 ​​milioane de oameni, scrie Reuters.

Comitetul de urgență al OMS s-a reunit joi și a recomandat încetareaa urgenței de sănătate publică de nivel global care este în vigoare de peste trei ani.

„Prin urmare, cu mare speranță declar că COVID-19 nu mai este o urgență globală pentru sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că sfârșitul urgenței nu înseamnă că COVID nu mai este o amenințare pentru sănătatea globală.

După mai bine de 3 ani

Comitetul de urgență al OMS a declarat pentru prima dată că COVID a reprezentat cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Starea ajută la concentrarea atenției internaționale asupra unei amenințări pentru sănătate, precum și la consolidarea colaborării cu privire la vaccinuri și tratamente.

Ridicarea acestuia este un semn al progresului pe care l-a făcut lumea în aceste domenii, dar COVID-19 este aici pentru a rămâne, a spus OMS, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență.

„COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, nu vom fi reușit să ne învățăm lecțiile”, a zis șeful OMS.

Rata mortalității scade

Rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna până la 24 aprilie 2023, potrivit datelor OMS .

OMS nu declară începutul sau sfârșitul pandemiilor, deși a început să folosească termenul pentru COVID în martie 2020.

Anul trecut, președintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca și alte țări, cea mai mare economie a lumii a început să-și ridice starea de urgență internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, printre alte beneficii.

Alte regiuni au luat măsuri similare. Uniunea Europeană a declarat în aprilie anul trecut că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, iar șeful OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în decembrie că este timpul să trecem la gestionarea de rutină a COVID pe tot continentul.

Încheierea situației de urgență ar putea însemna că eforturile internaționale de colaborare sau de finanțare sunt, de asemenea, oprite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.