Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS îndeamnă țările să înceapă să stocheze medicamente pentru 'urgențe nucleare'

bomba atomica

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un ghid despre cum să supraviețuiești unei catastrofe nucleare, la doar câteva ore după ce UE a avertizat că Rusia "este în război cu Occidentul", notează fortune.com.

În ghid este inclusă o listă de medicamente pe care națiunile ar trebui să le stocheze pentru "urgențe radiologice sau nucleare".

Organismul mondial de sănătate a împărtășit, de asemenea, modul în care ar trebui gestionate stocurile care ar putea "preveni sau reduce expunerea la radiații".

Dr. Maria Neira, director general adjunct interimar al OMS, a avertizat că guvernele trebuie să pună la dispoziție rapid tratamentele pentru expunerea la radiații și expunerea nucleară.

"Este esențial ca guvernele să fie pregătite să protejeze sănătatea populației și să răspundă imediat la urgențe", a adăugat ea.

Scenariile potențiale luate în considerare în publicație includ urgențe radiologice sau nucleare la centralele nucleare, precum și utilizări intenționate de materiale radioactive cu intenții rele.

Aceste situații de urgență ar putea duce la expunerea la doze mortale de radiații, însă multe țări sunt insuficient pregătite, potrivit documentului.

Acesta a subliniat: "Prin urmare, este extrem de important ca guvernele să reacționeze rapid la astfel de amenințări".

Documentul vine în contextul în care Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, a anunțat că Rusia a schimbat obiectivul invaziei sale în Ucraina.

Vorbind la o conferință de presă la Tokyo, în cadrul unui turneu în Asia-Pacific, el a declarat că Vladimir Putin "a trecut de la un concept de operațiune specială la un concept acum de război împotriva NATO și a Occidentului".

El a apărat, de asemenea, decizia recentă a Germaniei și a SUA de a trimite tancuri avansate în Ucraina.

UE nu urmărește să escaladeze ostilitățile, ci "doar să dea posibilitatea de a salva vieți și de a permite ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare", a adăugat Sannino.

Aliații occidentali au trimis aproximativ 150 de tancuri în Ucraina, pentru a reduce numărul victimelor și pentru a ajuta la refacerea rezervelor de muniție în scădere.

Kremlinul a descris acest lucru ca o dovadă a unei "implicări directe" tot mai mari a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.