Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS, îngrijorare profundă: a fost anunțată pierderea legăturii cu spitalul Al-Shifa din Gaza / Armata israeliană promite evacuarea bebeluşilor

Al shifa spital

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat sâmbătă că nu mai este în legătură cu contactele sale de la spitalul Al Shifa din nordul Fâşiei Gaza, informează AFP, citat de news.ro.

OMS şi-a exprimat "profunda îngrijorare" pentru siguranţa persoanelor care s-au refugiat în spital din cauza luptelor şi a cerut o încetare imediată a focului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană controlată de Hamas a declarat că operaţiunile la spitalul Al Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, au fost suspendate sâmbătă din cauza lipsei de combustibil.

OMS s-a declarat "îngrijorată pentru siguranţa şi sănătatea lucrătorilor, a sutelor de pacienţi bolnavi şi răniţi, inclusiv a nou-născuţilor şi a persoanelor strămutate, care se află încă în spital".

Armata israeliană susţine că informaţiile că ar fi atacat spitalul Al-Shifa sunt false şi promite evacuarea bebeluşilor

Armata israeliană a negat sâmbătă că ar fi vizat spitalul Al-Shifa, cel mai mare din Gaza, calificând drept "false" relatările potrivit cărora trupele sale "înconjoară şi lovesc" unitatea medicală, informează Le Figaro.

"În ultimele ore, au circulat relatări false potrivit cărora înconjurăm spitalul Al-Shifa şi îl lovim", a declarat presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, afirmând că lovitura de vineri asupra spitalului a fost de la "o rachetă trasă total greşit, aparţinând organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza".

Armata israeliană a promis, pe de altă parte, că va ajuta la evacuarea bebeluşilor din cel mai mare spital din oraşul Gaza, în jurul căruia au loc lupte intense între soldaţi şi luptători palestinieni.

"Personalul spitalului al-Shifa a cerut ca mâine (duminică - n.r.) să ajutăm la evacuarea bebeluşilor din secţia de pediatrie către un spital mai sigur. Vom oferi asistenţa necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în cadrul unei conferinţe de presă, dar nu a dat detalii.

Relatările din spitalele asediate din Gaza prezintă o imagine sumbră a deteriorării condiţiilor din interiorul acestora. Electricitatea, alimentele şi combustibilul lipsesc, iar războiul face ravagii în jur, scrie BBC. La cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, personalul spune că a fost lovită clădirea, deteriorând unitatea de terapie intensivă. Organizaţia Medici fără Frontiere susţine că spitalul a fost lovit de mai multe ori, însă oficialii israelieni prezintă o imagine foarte diferită.

Vorbind în limba arabă, colonelul Moshe Tetro a declarat că au avut loc ciocniri în apropiere între Hamas şi forţele israeliene, dar nu s-au tras focuri de armă asupra spitalului în sine şi nu este vorba despre niciun asediu. Oricine a vrut să plece, a spus el, a putut să o facă. A spune altfel, a insistat el, este o minciună.

Unul dintre spitalele mult mai mici din Gaza, Al-Rantisi, a fost mai mult sau mai puţin evacuat, lăsând înăuntru doar câţiva pacienţi şi personal. Israelul, care acuză Hamas că foloseşte spitalele ca acoperire pentru luptătorii săi, încearcă să convingă şi alte spitale să le urmeze exemplul.

Şi, pentru prima dată, odată cu anunţul de sâmbătă seară, Israelul pare să se implice direct în evacuarea pacienţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.