Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS, ingrijorări legate de soarta directorului spitalului Al Shifa din oraşul Gaza

Al shifa spital

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat vineri că nu are informaţii despre soarta directorului spitalului Al Shifa din oraşul Gaza, arestat săptămâna aceasta de Israel, şi a cerut ca drepturile lui să fie "pe deplin respectate", notează AFP, citat de Agerpres.

Într-un comunicat, OMS a indicat că directorul celui mai mare spital din Fâşia Gaza a fost arestat pe 22 noiembrie, împreună cu alţi cinci lucrători sanitari, în timp ce participau la o misiune ONU pentru a evacua pacienţi.

"Trei membri ai personalului medical al Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene şi trei membri ai Ministerului Sănătăţii au fost arestaţi", a precizat OMS.

De atunci, "se pare că doi dintre cei şase lucrători sanitari reţinuţi au fost eliberaţi", spune OMS, dar "nu avem informaţii despre situaţia celorlalţi patru membri ai personalului medical, printre care directorul spitalului Al Shifa".

OMS "cere ca drepturile lor legale şi umane să le fie pe deplin respectate în timpul detenţiei lor".

Potrivit Israelului, Al Shifa a fost principalul centru de comandă pentru operaţiunile Hamas în Fâşia Gaza, lucru negat de mişcarea islamistă palestiniană. De zile întregi, trupele israeliene cercetează spitalul camera cu cameră.

Israelul a jurat "să nimicească" Hamas în urma atacului sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza. Potrivit Israelului, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise în acest atac în cursul căruia aproximativ 240 de persoane au fost răpite de Hamas, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva israeliană a făcut aproape 15.000 de morţi în Fâşia Gaza, printre care 6.150 de copii, potrivit guvernului Hamas.

Joi, armata israeliană a anunţat că Israelul l-a arestat pe directorul spitalului Al Shifa, precum şi pe un şef de serviciu al instituţiei.

Potrivit comunicatului OMS, organizaţia a efectuat până în prezent trei misiuni la Al Shifa într-o săptămână, printre care o misiune de evaluare pe 18 noiembrie. Misiunea din 19 noiembrie a făcut posibilă evacuarea a 31 de bebeluşi.

A treia misiune, pe 22 noiembrie, desfăşurată în cooperare cu Semiluna Roşie Palestiniană, a făcut posibilă evacuarea a 151 de persoane, dintre care pacienţi, rudele acestora şi lucrători sanitari, potrivit OMS.

Evacuarea a durat 20 de ore, "dintre care şase ore la un punct de control unde echipa şi pacienţii au fost controlaţi de Forţele de Apărare Israeliene. Şi asta, în ciuda unui acord iniţial care prevedea controlul participanţilor doar la punctul de plecare, la spitalul Al Shifa", a subliniat OMS, precizând că tocmai în acest moment au avut loc arestările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.