Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS organizează primul său summit pe tema medicinei tradiţionale

vaticannews
Organizația Mondială a Sănătății oms who

OMS organizează primul său summit pe tema medicinei tradiţionale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) organizează joi primul său summit dedicat medicinei tradiţionale pentru a sublinia necesitatea de a fi luate în calcul dovezile ştiinţifice înainte de începerea oricărui tratament alternativ natural, relatează AFP, informează Agerpres.

Medicina tradiţională poate contribui la reducerea "decalajelor de acces" la sănătate, însă este valoroasă doar dacă este utilizată "în mod adecvat, eficient şi, mai presus de toate, pe baza celor mai recente dovezi ştiinţifice sigure", a rezumat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Progresele ştiinţifice în ceea ce priveşte medicina tradiţională trebuie să respecte aceleaşi standarde riguroase ca toate celelalte domenii de studiu în domeniul sănătăţii", a precizat la rândul său John Reeder, şeful departamentului de cercetare în cadrul OMS, citat într-un comunicat.

Summitul mondial de două zile pe tema medicinei tradiţionale este organizat de OMS în marja unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii din G20, care are loc în oraşul Gandhinagar din India.

Agenţia ONU defineşte această metodă alternativă de îngrijire medicală drept "suma cunoştinţelor, abilităţilor şi practicilor bazate pe teorii, credinţe şi experienţe proprii diferitelor culturi, explicabile sau nu, utilizate pentru menţinerea sănătăţii, precum şi pentru pentru prevenirea, diagnosticarea, ameliorarea sau tratarea afecţiunilor fizice şi mintale".

"Milioane de persoane din întreaga lume" apelează în primul rând la medicina tradiţională, a subliniat OMS, iar discuţiile trebuie să aducă la aceeaşi masă politicieni şi universitari, cu scopul de a obţine "un angajament politic şi o acţiune bazată pe dovezi".

John Reeder a atras atenţia că o nouă metodologie de studiu a acestor "abordări mai holistice şi contextuale" va fi probabil necesară pentru a realiza acest lucru.

Premierul indian Narendra Modi, care va deschide conferinţa OMS printr-un mesaj video, promovează, spre exemplu, yoga descriind această practică drept un "panaceu" contra stresului şi a gândurilor negative.

Acest summit inaugural urmează creării, în 2022, a unui Centru pentru medicină tradiţională al OMS la Jamnagar, în statul indian Gujarat, unde se află şi Gandhinagar.

Reuniunea urmează să devină un eveniment anual.

Medicina tradiţională are numeroşi adepţi în întreaga lume, dar şi mulţi detractori, care o critică pentru lipsa de dovezi ştiinţifice cu privire la eficienţa sa.

Dintre cele 194 de ţări membre ale OMS, 170 au raportat începând din 2018 utilizarea medicinei tradiţionale sau complementare pe teritoriul lor. Cu toate acestea, doar 124 au implementat legi sau reglementări pentru încadrarea utilizării plantelor medicinale, iar jumătate dintre ele au o politică naţională în acest domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.